Čínský okurkový salát Pai Huang Gua (拍黄瓜) je tradiční pokrm s dlouhou historií, která sahá až do starověké Číny. Tento osvěžující a lehký salát se obvykle připravuje z čerstvé okurky, kterou bez lítosti plochou stranou nože „rozflákáte“, až se rozpadne na několik podlouhlých dílů s nepravidelnými okraji, které nakrájíte na jednotlivé kousky.
Pai Huang Gua je často servírován jako předkrm nebo příloha k hlavním jídlům a je součástí rodinných večeří i slavnostních hostin. Tento pokrm je krásným příkladem jednoduchosti a čistoty čínské kuchyně, která zdůrazňuje čerstvé suroviny a vyvážené chutě.
Z ingrediencí vás může překvapit především černý rýžový ocet Chinkiang. Podařilo se mi ho bez problému sehnat v obchodě s asijskými potravinami, pokud se vám ale nebude chtít do něj investovat nebo ho neseženete, poradíte si také s běžným rýžovým octem.
Recept na čínský okurkový salát
Co potřebujete
- 1 salátová okurka (cca 200 g)
- 1 lžička soli
- 1 lžička cukru
- 1 jarní cibulka (volitelné)
- hrst neloupaných arašídů (volitelné, cca 50 g)
- hrst čerstvého koriandru (volitelné)
Dresink
- 2 lžíce sezamového oleje
- 1 lžíce světlé sojové omáčky
- 2 lžíce černého rýžového octa Chinkiang (pokud nemáte, použijte běžný světlý rýžový ocet)
- 2 stroužky česneku
- 1 bird´s eye chilli paprička (je hodně pálivá, přidejte jí jen tolik, kolik jste schopni zvládnout / pokud nemáte, použijte jiné pálivější chilli, klidně i sušené)
Jak na to
- Okurku omyjte a odkrojte její konce. Položte si ji na prkénko a a připravte si delší nůž s širokou plochou čepelí. Plochou stranou bouchejte do okurky, dokud se nerozpadne. Cílem je, aby z okurky vznikly pásky s nepravidelným okrajem uvnitř, určitě by neměl být rozbitý úplně na kaši.
- Okurek nakrájejte na větší kusy a dejte do misky. Posypejte solí a cukrem a odložte bokem.
- Jarní cibulku nakrájejte na drobnější kousky. Arašídy nasucho opražte na pánvi, poté je nahrubo nasekejte.
- Připravíme si dresink: česnek propasírujte nebo nasekejte nadrobno, chilli papričku očistěte od stopy a semínek a nakrájejte ji. Smíchejte chilli a česnek se zbytkem ingrediencí.
- Slijte vodu, kterou pustily kousku okurku. Přidejte jarní cibulku, arašídy, dresink a dobře promíchejte. Podle potřeby dochuťte (pro větší slanost použijte více sojovky, pro větší kyselost ocet a pro větší sladkost cukr).