MUJADDARA: Levantská čočka s rýží a smaženou cibulkou

Mujaddara je jednoduché a výživné jídlo typické pro oblast Levantu, kam spadají země Írák, Izrael, Jordánsko, Libanon, Palestina nebo Sýrie. Připravuje se ze skromných surovin, které jsou ale skvěle dochucené směsí koření tak typickou pro tuto blízkovýchodní oblast. Nechybí římský kmín, chilli, skořice, koriandr, ani spousta čerstvých bylinek. Původně se jednalo o jídlo pro chudé. Na jeho důležitost pro nejchudší vrstvy obyvatel poukazuje i arabské rčení, podle kterého by hladový muž kvůli talíři mujaddary prodal i svou duši.

Je to jedno z jídel, které najdeme na menu všech možných národnostních i náboženských skupin. Mujaddara se stala například oblíbeným jídlem křesťanů během předvelikonočního půstu nebo Židů se syrským nebo egyptským původem. V některých oblastech, např. na palestinském území, se mujaddara nepřipravuje s rýží, ale s bulgurem. Za zmínku stojí také původ a význam názvu mujaddara. V arabštině slovo totiž znamená “poďobaný” (lepší slovo jsem v češtině pro překlad neobjevila) podle čočky, která ve směsi rýže připomíná pupínky při neštovicích. To sice nezní moc lákavě, ale slibuju, že tato čočka vám zachutná! 🙂

Orientální čočka s cibulkou Mujaddara

Recept na levantskou čočku mujaddara

Co potřebujete

K servírování: čerstvá petržel, řecký jogurt (volitelné)

Jak na to

  1. Nasekejte 1 cibuli a česnek nadrobno. V hrnci rozehřejte trochu oleje, vhoďte cibuli a nechte opékat, dokud nebude opečená téměř dozlatova. Pak přidejte česnek a nechte ho pár minut opékat. Přidejte všechno koření (římský kmín, koriandru, skořice, kajenský pepř, ne sůl!) a cca minutu míchejte, dokud koření nezačne vonět. Přidejte čočku a dva hrnky vody. Nechte probublávat asi 30 minut (průběžně kontrolujte, aby se nerozvařily).
  2. Propláchněte rýži a nechte ji ve vodě, zatímco se čočka vaří. Pak vodu slijte. Po půl hodině vaření čočky přidejte do hrnce rýži, další dva hrnky vody a sůl. Promíchejte, přiveďte k varu, stáhněte plamen, přikryjte pokličkou a nechte vařit dalších 25 minut. Během vaření kontrolujte množství vody a občas vše promíchejte, je možné, že budete muset postupně vodu přilévat. Na konci vaření by ale měla být veškerá voda vyvařená a v hrnci jen kořeněná směs rýže a čočky.
  3. Zatímco se vaří čočka s rýží, vezměte si malou pánev a rozehřejte na ní vrstvu oleje. Nakrájejte druhou cibuli na plátky a pomalu smažte na nižší teplotu na oleji, dokud cibule nezkaramelizuje a nebude hnědá. Chce to trpělivost a cibuli pravidelně promíchávat, ať je propečená rovnoměrně.
  4. Ochutnejte, jestli jsou čočka a rýže uvařené. Poté zakápněte citronovou šťávou a dochuťte solí a pepřem. Ani jedním nešetřete, ať zvýrazníte chuť rýže a čočky.
  5. Servírujte se lžící řeckého jogurtu a bohatě posypané čerstvou petrželí. Skvěle se k mujaddara hodí také čerstvý salát.

Levantská čočka mujaddara s cibulkou

Shrnutí
recipe image
Recept na
MUJADDARA: Levantská čočka s rýží a smaženou cibulkou
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)

4 thoughts on “MUJADDARA: Levantská čočka s rýží a smaženou cibulkou

  1. Já bych tu čočku pár hodin namočil, aby se po ní nenadýmalo. Pak stačí méně vody při vaření.

  2. Jen technická, Arab a muslim nejsou synonyma. Jsou Arabové krestane a jsou muslimove ne-Arabskeho puvodu.

    1. Hezký den, chápu, že použití slova “Arabové” nebylo úplně přesné. Díky za komentář, upravím. Mějte se hezky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *