Domácí FOCACCIA: voňavé italské pečivo

Krásně křupavý na povrchu, jemný uvnitř, s kapkou kvalitního olivového oleje a lehkým křupnutím soli. To je focaccia! Tento pečený chléb je v italské kuchyni velmi oblíbený a připravuje se v různých verzích. V tomto receptu to ale vezmeme od začátku – od té největší klasiky. Focaccia alla genovese pochází ze severoitalského Janova (Genova) a okolního regionu Ligurie a jedná se o jednoduché těsto natažené na plech vymazaný olivovým olejem, které se před pečením lehce polije olejem a posype solí. Peče se už od dob antického Říma a za ta století dovedli Italové tento recept k dokonalosti.

Jak si můžete focacciu obzvláštnit? Na severozápadě Itálie můžete vyzkoušet sladkou focaccia dolce (s cukrem, medem a někdy i rozinkami), sicilská focaccia alla messinese s čekankou, sýrem a rajčaty nebo focaccia barese z regionu Bari s rajčaty a olivami. Některé z nich jsou spíš vyšší a měkké, focaccia alla genovese, na kterou najdete níže recept, je spíš nižší, křupavější a se špetkou soli.

Pravá italská focaccia - Ochutnejte svět

Recept na domácí italskou focacciu

Co potřebujete

  • 370 g hladké mouky
  • 200 ml vlažné vody
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička medu nebo sirupu
  • 20 g kvasnic (nebo 8 g sušeného droždí)
  • 20 ml olivového oleje
  • na potření: olivový olej na potření a pod focacciu, vločková sůl

Pro jiné dochucení můžete vyzkoušet také tyto kombinace:

Jak na to

  1. V malé misce smíchejte trochu vody s kvasnicemi a sirupem. Nechte chvíli odpočinout, dokud se nezačnou tvořit bublinky. Ve větší misce smíchejte mouku, přidejte trochu soli, zbývající vodu a olivový olej. Pak přilijte kvasnice s vodou. Zamíchejte vařečkou, poté je třeba hníst tak dlouho, dokud se vše nespojí v jednolité těsto.
  2. Nechte alespoň 90 minut kynout, těsto musí zdvojnásobit až ztrojnásobit svůj objem.
  3. Vezměte si plech, pořádně ho potřete olivovým olejem. Pak těsto vmačkejte na plech a přikryjte potravinovou folií. Nechte kynout dalších 30-60 minut, aby znovu těsto zdvojnásobilo objem.
  4. Pak odlepte folii. Prsty vmačkejte do povrchu dírky. Pořádně zalijte olivovým olejem a posypejte hrubou solí.
  5. Pečte na 200 °C po dobu 20-25 minut (jen ventilátor, bez horního či spodního ohřevu).

Domácí focaccia - voňavé italské pečivo - Ochutnejte svět

Shrnutí
recipe image
Recept na
Domácí FOCACCIA: voňavé italské pečivo
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)

2 thoughts on “Domácí FOCACCIA: voňavé italské pečivo

  1. Peču asi počtvrté, z dvojité dávky a kdybych dávku přidala, tak se sní taky 😉…jen se solí nebo různé kombinace olivy, sušená rajčata, čerstvý pepř, bylinky… čím déle kyne, tím líp… mňam 😋😋😋

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *