Krásně křupavý na povrchu, jemný uvnitř, s kapkou kvalitního olivového oleje a lehkým křupnutím soli. To je focaccia! Tento pečený chléb je v italské kuchyni velmi oblíbený a připravuje se v různých verzích. V tomto receptu to ale vezmeme od začátku – od té největší klasiky. Focaccia alla genovese pochází ze severoitalského Janova (Genova) a okolního regionu Ligurie a jedná se o jednoduché těsto natažené na plech vymazaný olivovým olejem, které se před pečením lehce polije olejem a posype solí. Peče se už od dob antického Říma a za ta století dovedli Italové tento recept k dokonalosti.
Jak si můžete focacciu obzvláštnit? Na severozápadě Itálie můžete vyzkoušet sladkou focaccia dolce (s cukrem, medem a někdy i rozinkami), sicilská focaccia alla messinese s čekankou, sýrem a rajčaty nebo focaccia barese z regionu Bari s rajčaty a olivami. Některé z nich jsou spíš vyšší a měkké, focaccia alla genovese, na kterou najdete níže recept, je spíš nižší, křupavější a se špetkou soli.
Recept na domácí italskou focacciu
Co potřebujete
- 370 g hladké mouky
- 200 ml vlažné vody
- 1 lžička soli
- 1 lžička medu nebo sirupu
- 20 g kvasnic (nebo 8 g sušeného droždí)
- 20 ml olivového oleje
- na potření: olivový olej na potření a pod focacciu, vločková sůl
Pro jiné dochucení můžete vyzkoušet také tyto kombinace:
- cherry rajčata a zelené olivy
- sůl a rozmarýn
- některý z měkkých italských sýrů, čekanka, rajčata
Jak na to
- V malé misce smíchejte trochu vody s kvasnicemi a sirupem. Nechte chvíli odpočinout, dokud se nezačnou tvořit bublinky. Ve větší misce smíchejte mouku, přidejte trochu soli, zbývající vodu a olivový olej. Pak přilijte kvasnice s vodou. Zamíchejte vařečkou, poté je třeba hníst tak dlouho, dokud se vše nespojí v jednolité těsto.
- Nechte alespoň 90 minut kynout, těsto musí zdvojnásobit až ztrojnásobit svůj objem.
- Vezměte si plech, pořádně ho potřete olivovým olejem. Pak těsto vmačkejte na plech a přikryjte potravinovou folií. Nechte kynout dalších 30-60 minut, aby znovu těsto zdvojnásobilo objem.
- Pak odlepte folii. Prsty vmačkejte do povrchu dírky. Pořádně zalijte olivovým olejem a posypejte hrubou solí.
- Pečte na 200 °C po dobu 20-25 minut (jen ventilátor, bez horního či spodního ohřevu).
Peču asi počtvrté, z dvojité dávky a kdybych dávku přidala, tak se sní taky 😉…jen se solí nebo různé kombinace olivy, sušená rajčata, čerstvý pepř, bylinky… čím déle kyne, tím líp… mňam 😋😋😋
Přesně tak! Když je doma čerstvá focaccia, nejím skoro nic jiného 🙂