Guacamole je celosvětově proslavený mexický dip velmi jednoduché přípravy a skvělé krémové chuti. Původem pochází od Aztéků, původní slovo Ahuacamolli v jazyce náhuatl znamenalo “avokádová salsa“. Podle jednoho z aztéckých mýtů mělo avokádo erotický význam a jako symbol varlat jej ženy měly zakázáno sbírat. Podle prehispanické mytologie guacamole přinesl lidu bůh Quetzalcoatl a ti jej poté jako dar od boha rozšířili po celé zemi.
V Mexiku se guacamole často servíruje s totopos nebo s nachos, což jsou dva typy smažených kukuřičných trojúhelníků, kterými se guacamole nabírá. Jí se také s jinými mexickými jídly – tacos, fajitas, quesadillas a další. Po celém Mexiku se připravuje s různými ingrediencemi, které obohacují základní recept. Na severu Mexika se také guacamole mixuje dohladka a přidává se do něj trocha vody nebo mléka, aby bylo řidší, ve Spojených státech se do něj přidává dokonce majonéza. Tak vyzkoušejte základní recept a pak experimentujte podle chuti!
Recept na pravé mexické guacamole s avokádem
Co potřebujete
- 2 avokáda
- 1 malou cibuli (cca 40 g)
- 2 menší rajčata (cca 80 g)
- půlka citronu nebo limetky
- kousek chilli papričky nebo půl lžičky mletého chilli
- špetka soli
Jak na to
- Nejprve si připravte všechny ingredience kromě avokáda (rychle na vzduchu oxiduje a tmavne). Nakrájejte cibuli a rajčata na drobné kostičky, nasekejte koriandr a chilli papričku a vymačkejte šťávu z citronu.
- Nyní si připravíme avokáda. Podélně rozkrojíme avokádo okolo pecky. Obě poloviny oddělíme od sebe, do pecky zasekneme nůž a otočíme jím. Tím se pecka uvolní a snadno ji vytáhneme. Pak lžící začneme oddělovat měkkou dužinu od slupky.
- Všechny ingredience nyní vložíme ideálně do dřevěného hmoždíře a rozmačkáme je. Zralé avokádo se rozetře na pastu, zbudou v něm kousky ostatních ingrediencí.
- Dochuťte podle vlastní chuti, podle velikosti ingrediencí je možné, že guacamole bude potřebovat trochu více citronové šťávy nebo soli. Naopak pozor na koriandr, cibuli a papričku, aby nepřebily ostatní chutě.
- Avokádo servírujeme s výše zmíněnými nachos, které můžete koupit nebo si je snadno připravit i doma z kukuřičné mouky.
- TIP: pokud chcete guacamole nechat v lednice, je dobré guacamole zakrýt tak, aby se potravinářská fólie přímo dotýkala guacamole. Můžete také doprostřed znovu vložit pecku, spolu s citronovou šťávou se takto guacamole lépe zakonzervuje.
Moc hezký recept i s historickým úvodem! Není co dodat, snad jen popřát dobrou chuť 🙂
Díky za milý komentář 🙂 Petra