Puerco pibil (nebo také cochinita pibil) je marinované a poté pomalu pečené vepřové maso. Je tradičním pokrmem původního obyvatelstva yucatánského poloostrova – Mayů. Mayové původně pekli vepřové maso zabalené v banánových listech v podzemních troubách nazývaných “pib” – odtud také jméno “pibil” (“puerco” je výraz pro vepřové maso). Doměkka upečené a rozpadající se maso se poté servírovalo především na nejznámějších mexických slavnostech “Hanal Pixan” neboli Den mrtvých.
Toto trhané maso se také proslavilo díky filmu Tenkrát v Mexiku, kde si na puerco pibil pochutnává Johnny Depp. Režisér Robert Rodriguez zařadil recept na jídlo také do bonusových materiálů na DVD, díky čemuž se jídlo proslavilo v USA.
Velmi důležitou ingrediencí pro přípravu masa je achiote (někdy také annato nebo annatto). Pochází ze stromu s názvem oreláník barvířský, který roste ve Střední Americe. Jeho plody produkují 30-40 načervenalých semínek, ze kterých se poté vyrábí pasta. Tu můžete koupit i v České republice ve specializovaných potravinách (já jsem nakoupila v Mexicali Mercado). Pasta se používá díky svým barvicím vlastnostem a také kvůli své jemné zemité chuti.
Pro přípravu tohoto trhaného masa je důležitý čas. Připravte si vše předem a nechte alespoň 24 hodin maso odpočívat v marinádě. Pak vše jen dáte do trouby a necháte pomalu péct, dokud se maso nebude rozpadat. Hotové maso servírujte s tacos – malými kukuřičnými plackami (recept na kukuřičnou tortillu zdem), případně si můžete připravit pšeničné tortilly. Ideální je servírovat tacos s trhaným masem ozdobené růžovou mexickou nakládanou cibulí.
Recept na puerco pibil / cochinita pibil
Co potřebujete
- 1 kg vepřového masa (nejlepší je ramínko, může být také krkovička nebo plec)
- šťáva z 5 růžových grepfruitů nebo 250 ml pomerančové šťávy+125 ml citronové šťávy
- 125 ml vinného octa
- 80 g achiote pasty
- 8 stroužků česneku
- 1 chilli paprička habanero
- 1 lžička skořice
- 1 lžička mletého pepře
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička soli
- 1 bobkový list
Volitelné: banánové listy (na pečení)
Na servírování: tacos nebo kukuřičné tortilly: recept zde, mexickou nakládanou cibuli: recept zde, čerstvý koriandr
Jak na to
- Maso nakrájejte na větší kousky (cca 3 cm).
- Připravte si marinádu. Dejte do mixéru pomerančovou šťávu, citronovou šťávu a ocet. Přidejte pastu achiote, skořici pepř, kmín, sůl i bobkový list. Z chilli papričky odstraňte zelený stonek a semínka, zbytek nakrájejte na pár kousků a vhoďte do mixéru. Oloupejte česnek, překrojte a přidejte k ostatními ingrediencím. Rozmixujte.
- Maso smíchejte v misce s marinádou, zakryjte potravinářskou fólii a nechte do druhého dne marinovat.
- Další den si rozehřejte troubu na 160 °C. Pokud máte k dispozici banánové listy, vytvořte z nich misku, od které maso i s marinádou nalijete, poté je přeložte a uzavřete, aby vznikla kapsa. Pokud je nemáte, vystačíte si se zapékací miskou a alobalem. Maso vylijte i s marinádou do formy, kterou poté dobře omotáte alobalem, aby nikudy neunikala pára. Pečte 3 hodiny. Maso během celé doby nekontrolujte. Poté vytáhněte z trouby, rozbalte a nechte půlhodinku odpočívat.
- Pak za pomoci vidličky maso rozcupujte na menší kousky, po takové době pečení se bude samo rozpadat. Zároveň se tak smíchá se zbývající omáčkou a bude plné chuti!
Jak servírovat puerco pibil / cochinita pibil
K servírování budete potřebovat dvě věci – malé mexické kukuřičné placky nebo pšeničné placky a nakládanou cibuli. Tacos položte na talíř, na něj dejte kupičku trhaného masa a na něj trochu naložené cibule. Můžete ozdobit také koriandrem.
Tenhle recept prostě miluju!! Dělala jsem ho už několikrát a výsledek je vždy naprosto luxusní. Děkuju mockrát 🙂