Řecká kuřecí polévka KOTOSOUPA AVGOLEMONO

Je krémová, sytá, s pikantním tónem citronu a čerstvě namletého pepře. Možná byste na první pohled neřekli, že se jedná o typicky řecké jídlo, je to ale jeden z těch pokrmů, které vaří řecké babičky ve velkém pro celou rodinu na společných slavnostních setkáních a oslavách. Polévka navíc krásně zahřeje v zimních dnech.

V řečtině se této polévce říká kotosoupa avgolemono a tajemstvím její chuti je především druhá část tohoto slova, tedy avgolemono. Tak se v Řecku označuje omáčka z citronové šťávy, vajec a vývaru, která se přidává do polévek a jiných řeckých receptů pro zahuštění. Zároveň dodává krásně čerstvou a štiplavou chuť citronu. Právě příprava této omáčky ale může být trochu zákeřná. Musí se připravit tak, aby se v ní vajíčko nesrazilo, ale pouze vytvořilo krémovou směs pro zahuštění polévky. Do polévky se také přidává rýže, kousky masa a bylinky, ve výsledku se tak jedná o pěkně výživné jídlo.

Omáčka avgolemono se pod jinými názvy připravuje také v Itálii, v Turecku nebo v kuchyních Balkánu. Určitě se mrkněte na postup, může se vám hodit i v jiných receptech!

Recept na polévku avgolemono

Co potřebujete

  • 500 g kuřete na vývar
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 80 g krátkozrnné rýže
  • 1 vejce (pokojové teploty)
  • 1 menší citron (nebo polovina velkého)
  • sůl, černý pepř
  • bylinky na ozdobu (např. kopr nebo pažitka)

Kotosoupa avgolemono - ingredience - Ochutnejte svět

Jak na to

  1. Začneme kuřecím vývarem: kousky kuřete dejte do většího hrnce, zalijte cca 750 ml vody, přidejte napůl překrojenou cibuli (můžete nechat i se slupkou, jen odstraňte nečistoty) a na větší kolečka nakrájenou mrkev.
  2. Přiveďte k varu a nechte pod pokličkou probublávat si 1 hodinu. Pokud na povrch vyplavou nějaké nečistoty nebo se objeví pěna, seberte je lžící. Vývar přeceďte přes cedník – kuře odložte bokem na talíř, v hrnci ponechte jen horký vývar. Vsypte do něj rýži, ochuťte solí a pepřem a nechte vařit, dokud rýže nebude uvařená.
  3. Oberte maso z kostí a natrhejte nebo nakrájejte na drobnější kousky.
  4. Smíchejte si vejce se šťávou z 1 citronu a metličkou míchejte, dokud se směs dokonale nepromíchá a nevznikne pěna. Pak postupné přilévejte jednu naběračku horkého vývaru a dobře promíchávejte metličkou.
  5. Jakmile je rýže uvařená, odstavte hrnec z plotny a přilijte trochu studené vody, aby se polévka ochladila. Cílem je, aby vaječná směs a polévka měly podobnou teplotu.
  6. Pak je třeba přilít vaječnou směs do teplé polévky a rychle bez přestání míchat, aby polévka zůstala krémová. Pak pár minut povařte.
  7. Polévku servírujte horkou, přidejte trochu vařeného kuřete a posypejte čerstvé namletým pepřem. Můžete přidat i nějaké bylinky (skvělý je kopr).
  8. Kousek křupavého chleba nebo pity polévku přivede jídlo k dokonalosti!Řecká polévka avgolemono - Ochutnejte svět
Shrnutí
recipe image
Recept na
Řecká kuřecí polévka AVGOLEMONO
Ochutnáno
Doba vaření
Celkový čas
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *