Libanonský MAGHMOUR: dušený lilek s cizrnou a rajčaty

Toto jídlo se skvěle hodí k začátku podzimu. Baví mě na něm ta kombinace sladké chuti letních rajčat s kouřovou chutí dozlatova opečených lilků a neobvyklým tónem čerstvé máty. Přitom se jedná o horké a syté jídlo plné chuti. Doporučuji jako lehký oběd, teplou večeři nebo dokonce jako přílohu k jinému jídlu.

Maghmouru se někdy přezdívá také libanonská musaka, což je tradiční řecký pokrm s lilkem. Pokud jste ale už musaku ochutnali, pak si možná říkáte, v čem jsou si kromě několika ingrediencí tato jídla tak podobná. Dočetla jsem se ale, že samotné slovo “musaka” pochází z arabského světa, kde se pokrmy s lilkem v různých zemích vždy připravovaly v různých verzích. Ve výsledku se tak stalo, že zatímco v Řecku se v musace lilek skládá s hovězím mletým masem a s bramborami do vrstev, v Libanonu se opečený nebo osmažený lilek míchá s rajčatovou omáčkou a cizrnou do dušeného jídla maghmour. Pokrmy tak mají jiný název, ale podobné ingredience; jiný postup, ale stejně lahodný výsledek.

Libanonský maghmour: lilek s cizrnou a rajčatovou omáčkou

Recept na maghmour

Co potřebujete

  • 2 větší lilky
  • 700 g rajčat
  • 1 plechovka uvařené cizrny (400 g)
  • 2 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 1 lžička chilli
  • sůl
  • hrst čerstvé máty

Libanonský maghmour ingredience

Jak na to

  1. Pokud máte předvařenou cizrnu v plechovce, stačí cizrnu slít a propláchnout vodou. Pokud máte sušenou, pak je třeba cizrnu přes noc namočit a poté vařit cca 1,5 hodiny, dokud nebude měkká.
  2. Lilky omyjte. Škrabkou na brambory podélně oloupejte z lilků části fialové slupky tak, aby cca třetina slupky na lilcích zůstala (viz foto).
  3. Pak nakrájejte každý lilek na cca 8 kousků a posolte. Nyní máte dvě možnosti, buď můžete lilek smažit nebo péct. První varianta: V pánvi (nebo v hrnci nebo fritovacím hrnci) si rozehřejte vyšší vrstvou oleje. Poté osušte kousky lilku (díky soli budou postupně pouštět vodu) a vhoďte je do oleje. Smažte je dozlatova, pak je odložte na papírové utěrky, aby se přebytečný olej vsákl do papíru. Druhá varianta: Pokud chcete lehčí variantu jídla, můžete kousky lilku promíchat s trochou oleje a péct je v troubě – asi 30 minut na 200 °C na pečicím papíře dozlatova.
  4. Ve větším hrnci rozehřejte trochu olivového oleje. Nakrájejte cibule nadrobno a vhoďte do oleje. Jakmile zprůhlední, přidejte na plátky nasekaný česnek. Chvilku míchejte a nechte česnek rozvonět. Pak přidejte cizrnu (jen kuličky cizrny, bez vody či nálevu).
  5. Nakrájejte si rajčata na drobné kousky. Pak je všechny přidejte k ostatním ingrediencím v hrnci. Přidejte cca 100 ml vody, sůl podle chuti (asi 2 lžičky) a trochu najemno nasekané máty. Přiveďte k varu, poté stáhněte teplotu, přikryjte pokličkou a nechte asi 5 minut vařit. Poté rozmíchejte (rajčata by měla být rozvařená).
  6. Přidejte osmažený lilek, zamíchejte a nechte na nižší teplotu probublávat asi půl hodiny. Všechny chutě se krásně propojí.
  7. Ozdobte lístky máty, má velmi výraznou chuť, tak jich použijte jen pár.Libanonský maghmour: lilek s cizrnou a rajčatovou omáčkou
  8. Servírujte s pita chlebem nebo s jiným pečivem.Libanonský maghmour: lilek s cizrnou a rajčatovou omáčkou
Shrnutí
recipe image
Recept na
Libanonský MAGHMOUR: dušený lilek s cizrnou a rajčaty
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *