Toto jídlo se skvěle hodí k začátku podzimu. Baví mě na něm ta kombinace sladké chuti letních rajčat s kouřovou chutí dozlatova opečených lilků a neobvyklým tónem čerstvé máty. Přitom se jedná o horké a syté jídlo plné chuti. Doporučuji jako lehký oběd, teplou večeři nebo dokonce jako přílohu k jinému jídlu.
Maghmouru se někdy přezdívá také libanonská musaka, což je tradiční řecký pokrm s lilkem. Pokud jste ale už musaku ochutnali, pak si možná říkáte, v čem jsou si kromě několika ingrediencí tato jídla tak podobná. Dočetla jsem se ale, že samotné slovo “musaka” pochází z arabského světa, kde se pokrmy s lilkem v různých zemích vždy připravovaly v různých verzích. Ve výsledku se tak stalo, že zatímco v Řecku se v musace lilek skládá s hovězím mletým masem a s bramborami do vrstev, v Libanonu se opečený nebo osmažený lilek míchá s rajčatovou omáčkou a cizrnou do dušeného jídla maghmour. Pokrmy tak mají jiný název, ale podobné ingredience; jiný postup, ale stejně lahodný výsledek.
Recept na maghmour
Co potřebujete
- 2 větší lilky
- 700 g rajčat
- 1 plechovka uvařené cizrny (400 g)
- 2 cibule
- 5 stroužků česneku
- 1 lžička chilli
- sůl
- hrst čerstvé máty
Jak na to
- Pokud máte předvařenou cizrnu v plechovce, stačí cizrnu slít a propláchnout vodou. Pokud máte sušenou, pak je třeba cizrnu přes noc namočit a poté vařit cca 1,5 hodiny, dokud nebude měkká.
- Lilky omyjte. Škrabkou na brambory podélně oloupejte z lilků části fialové slupky tak, aby cca třetina slupky na lilcích zůstala (viz foto).
- Pak nakrájejte každý lilek na cca 8 kousků a posolte. Nyní máte dvě možnosti, buď můžete lilek smažit nebo péct. První varianta: V pánvi (nebo v hrnci nebo fritovacím hrnci) si rozehřejte vyšší vrstvou oleje. Poté osušte kousky lilku (díky soli budou postupně pouštět vodu) a vhoďte je do oleje. Smažte je dozlatova, pak je odložte na papírové utěrky, aby se přebytečný olej vsákl do papíru. Druhá varianta: Pokud chcete lehčí variantu jídla, můžete kousky lilku promíchat s trochou oleje a péct je v troubě – asi 30 minut na 200 °C na pečicím papíře dozlatova.
- Ve větším hrnci rozehřejte trochu olivového oleje. Nakrájejte cibule nadrobno a vhoďte do oleje. Jakmile zprůhlední, přidejte na plátky nasekaný česnek. Chvilku míchejte a nechte česnek rozvonět. Pak přidejte cizrnu (jen kuličky cizrny, bez vody či nálevu).
- Nakrájejte si rajčata na drobné kousky. Pak je všechny přidejte k ostatním ingrediencím v hrnci. Přidejte cca 100 ml vody, sůl podle chuti (asi 2 lžičky) a trochu najemno nasekané máty. Přiveďte k varu, poté stáhněte teplotu, přikryjte pokličkou a nechte asi 5 minut vařit. Poté rozmíchejte (rajčata by měla být rozvařená).
- Přidejte osmažený lilek, zamíchejte a nechte na nižší teplotu probublávat asi půl hodiny. Všechny chutě se krásně propojí.
- Ozdobte lístky máty, má velmi výraznou chuť, tak jich použijte jen pár.
- Servírujte s pita chlebem nebo s jiným pečivem.
Tenhle recept jsem nasel nahodou a uz jsem to delal xkrat. Je to skvely, jednoduchy a lehky jidlo, jeste nikdy nezklamalo. Cizrnu si varim a podavam s basmati ryzi. Vsem doporucuju, a jeste lepsi je to druhej den!