Italský salát CAPRESE: Rajčata s mozzarellou a bazalkou

Minimum ingrediencí, luxusní chuť. Tedy pokud si dáte práci s výběrem těch několika ingrediencí a dáte jim péči, kterou si zaslouží. Salát Caprese pochází z ostrova Capri, odtud vznikl jeho název. Je to oblíbený studený letní předkrm, který staví na jednoduché kombinaci kvalitních lokálních surovin. Údajně byl poprvé připraven v hotelu Quisisana na Capri pro futuristického básníka Filippo Tommaso Marinetti. Teď už ale k samotnému salátu, pojďme se podívat na jednotlivé ingredience.

Mozzarella by měla být co nejčerstvější. Říká se, že z mozzarelly vyrobené ten den se připravuje salát caprese; pokud je starší, má se mozzarella použít na pizzu. Nejlepší je mozzarella z nepasterovaného kravského mléka (Fior di latte), ještě o úroveň výš je Fior di latte d’Agerola, tedy mozzarella z mléka od krav plemena Agerola. Je mi jasné, že tento luxus nebude mít každý, proto se snažte najít alespoň co nejkvalitnější mozzarellu.

Rajčata by měla být krásně zralá a sladká. Volte větší masitá rajčata, aby po nakrájení měla podobnou velikost jako mozzarella. Ideální jsou odrůdy Cuor di Bue nebo Re Umberto také zvaná Fiascone.

Bazalka by měla být čerstvá a krásně zelená. Vyberte velké pevné lístky, které rukama natrhejte na drobnější kusy. Těmi posypejte rajčata s mozzarellou až před servírováním, po čase začínají vlhnout a černat.

Toto trio doplňuje už jen kvalitní panenský olivový olej a špetka soli, které jemně salát dochutí a vězte, že více k dokonalosti není třeba.

Všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu, proto je nechte alespoň 4 hodiny před přípravou venku.

Insalata caprese: salát z rajčat, mozzarelly a bazalky

Recept na salát caprese

Co potřebujete

  • 500 g rajčat, nejlépe velkých masitých (např. Cuor di Bue nebo Re Umberto/Fiascone)
  • 250 g kvalitní mozzarelly (např. Fior di latte)
  • hrst čerstvé bazalky
  • několik lžic panenského olivového oleje
  • sůl

Jak na to

  1. Všechny ingredience by měly být pokojové teploty, dopředu si je proto vytáhněte z lednice. Ideální jsou cca 4 hodiny.
  2. Nakrájejte mozzarellu na tlustší plátky a osušte ji papírovým ubrouskem.
  3. Rajčata si postavte na prkénko tak, že vám bude stopka směřovat do strany a nakrájejte je na plátky, které budou přibližně stejně široké jako mozzarella. Odložte je bokem a zlehka osolte.
  4. Střídavě skládejte na talíř mozzarellu a rajčata.
  5. Prsty natrhejte bazalku na menší kousky a posypejte jí rajčata s mozzarellou.
  6. Zakápněte olivovým olejem a salát můžete servírovat. Pokud plánujete salát servírovat o něco později, bazalku na něj natrhejte až přímo před jídlem, jinak zvlhne a zčerná.Insalata caprese: salát z rajčat, mozzarelly a bazalky
Shrnutí
recipe image
Recept na
Italský salát CAPRESE: Rajčata s mozzarellou a bazalkou
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Celkový čas
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *