Švýcarský kaštanový koláč TORTA DI CASTAGNE

Torta di castagne ticinese – tento kaštanový koláč má italský název, protože je tradičním dezertem z oblasti Ticino, která je nejjižnějším kantonem Švýcarska a zakusuje se do italského státu. K typickým produktům této oblasti patří právě jedlé kaštany. Dříve se považovaly za jídlo chudých, dnes patří mezi nejoblíbenější pochoutky místních i turistů. Ve městečku Ascona se každoročně konají kaštanové slavnosti Castagnatas, z kaštanů se vyrábí sladká jídla, marmelády, polévky, chleby, kaštanová mouka i těstoviny.

Kaštanové pyré se dá v České republice koupit v několika podobách: mražené, ve skleničkách a někdy také v plechovce. Pokud by se vám nepodařilo sehnat, je možné ho i vyrobit z jedlých kaštanů. V takovém případě je třeba kaštany uvařit, ještě horké oloupat a poté rozmixovat s trochou vody nebo mléka a cukrem na jemné pyré.

Kaštanový koláč - torta di castagne
Kaštanový koláč – torta di castagne

Reel s videoreceptem najdete na Instagramu nebo na YouTube

Recept na kaštanový koláč

Co potřebujete (na menší formu, cca 15 cm průměr)

  • 160 g kaštanového pyré
  • 40 g mletých mandlí
  • 2 vejce
  • 50 g másla
  • 50 g cukru moučka
  • špetka soli
  • trocha másla a mletých mandlí na vysypání formy (toto množství je na menší formu, ideálně 15 cm průměr, pokud chcete větší koláč, nebojte se množství zdvojnásobit)

Na ozdobu

  • 40 g kaštanového pyré
  • lžíce cukru moučka
  • hrst mandlí (oloupaných a nasekaných nahrubo)

Jak na to

  1. Oddělte bílky od žloutků.
  2. K bílkům přidejte cukr a špetku soli. Vyšlehejte na vyšší otáčky dotuha. Je opravdu důležité, aby bílky byly vyšlehány do tuhých špiček.
  3. Ke žloutkům přidejte kaštanové pyré, mleté mandle a roztopené máslo. Rozmíchejte metličkou, aby se všechny ingredience spojily.
  4. K této směsi po částech přimíchejte vyšlehaný sníh. Pracujte co nejjemněji a nejrychleji, ať sníh nespadne.
  5. Připravte si formu: vymažte ji máslem a vysypejte mletými mandlemi. Nalijte do ní těsto a uhlaďte povrch.
  6. Pečte na 175 °C cca 25 minut (10 minut program ventilátor+horní ohřev, zbytek času pouze ventilátor). Hlídejte barvu koláče, měla by být dozlatova, ale neměl by se spálit.
Shrnutí
recipe image
Recept na
Švýcarský kaštanový koláč TORTA DI CASTAGNE
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *