Torta di castagne ticinese – tento kaštanový koláč má italský název, protože je tradičním dezertem z oblasti Ticino, která je nejjižnějším kantonem Švýcarska a zakusuje se do italského státu. K typickým produktům této oblasti patří právě jedlé kaštany. Dříve se považovaly za jídlo chudých, dnes patří mezi nejoblíbenější pochoutky místních i turistů. Ve městečku Ascona se každoročně konají kaštanové slavnosti Castagnatas, z kaštanů se vyrábí sladká jídla, marmelády, polévky, chleby, kaštanová mouka i těstoviny.
Kaštanové pyré se dá v České republice koupit v několika podobách: mražené, ve skleničkách a někdy také v plechovce. Pokud by se vám nepodařilo sehnat, je možné ho i vyrobit z jedlých kaštanů. V takovém případě je třeba kaštany uvařit, ještě horké oloupat a poté rozmixovat s trochou vody nebo mléka a cukrem na jemné pyré.
Reel s videoreceptem najdete na Instagramu nebo na YouTube
Recept na kaštanový koláč
Co potřebujete (na menší formu, cca 15 cm průměr)
- 160 g kaštanového pyré
- 40 g mletých mandlí
- 2 vejce
- 50 g másla
- 50 g cukru moučka
- špetka soli
- trocha másla a mletých mandlí na vysypání formy (toto množství je na menší formu, ideálně 15 cm průměr, pokud chcete větší koláč, nebojte se množství zdvojnásobit)
Na ozdobu
- 40 g kaštanového pyré
- lžíce cukru moučka
- hrst mandlí (oloupaných a nasekaných nahrubo)
Jak na to
- Oddělte bílky od žloutků.
- K bílkům přidejte cukr a špetku soli. Vyšlehejte na vyšší otáčky dotuha. Je opravdu důležité, aby bílky byly vyšlehány do tuhých špiček.
- Ke žloutkům přidejte kaštanové pyré, mleté mandle a roztopené máslo. Rozmíchejte metličkou, aby se všechny ingredience spojily.
- K této směsi po částech přimíchejte vyšlehaný sníh. Pracujte co nejjemněji a nejrychleji, ať sníh nespadne.
- Připravte si formu: vymažte ji máslem a vysypejte mletými mandlemi. Nalijte do ní těsto a uhlaďte povrch.
- Pečte na 175 °C cca 25 minut (10 minut program ventilátor+horní ohřev, zbytek času pouze ventilátor). Hlídejte barvu koláče, měla by být dozlatova, ale neměl by se spálit.