Jak krájet a jíst exotické ovoce

Kapr, bramborový salát, rybí polévka, cukroví. To vše patří neodmyslitelně k duchu českých Vánoc. Kromě toho si ale rodiny dopřávají také exotické ovoce, po kterém v průběhu roku běžně nesáhnou. Vyzkoušejte i vy něco nového! V tomto průvodci vás seznámím s několika druhy ovoce. Povím vám, jak ho nakrájet, která část se jí a jak poznat, jestli je zralé.

MUČENKA (passionfruit, maracuja)

  • Mučenka má výraznou kyselou chuť.
  • Pod tvrdou slupkou se schovává měkká dužina s většími semínky.
  • Existují různé druhy, liší se velikostí plodu i barvou slupky (mohou být tmavě fialové nebo například žluté).

Jak jíst mučenku/maracuju?

Stačí plod rozkrojit napůl a vydlabat lžící dužinu se semínky. Semínka jsou většinou poměrně velká a tvoří většinu obsahu plodu, jsou ale měkká a můžeme je jíst.

KARAMBOLA (čínská hvězdice)

  • Zajímavé ovoce tvaru pěticípé hvězdy.
  • Čím žlutější má karambola barvu, tím je zralejší a chuťově lepší. Můžete ale koupit karambolu zelenou a nechat ji v teple dozrát.

Jak jíst karambolu?

Karambolu umyjte. Pokud má karambola zahnědlé konce cípů hvězdy, odkrojte je. Zbytek plodu nakrájejte na plátky tak, aby vynikl hvězdicový tvar ovoce. Po nakrájení zkontrolujte všechny plátky a odstraňte semínka, která se nachází uvnitř plodu.

LIČI

  • Liči je sladké ovoce s výraznou příjemnou vůní.
  • Pod hrubou růžovou slupkou se skrývá měkká bílá dužina a velká hnědá pecka.

Jak jíst liči?

Plod jednoduše rukama oloupejte. Poté je nejjednodušší dát si liči do pusy, okousat dužinu a pecku vyplivnout. Druhou možností je oddělit prsty dužinu od sebe tak, abyste mohli vyloupnout pecku ven.

MANGO

  • Má sladkou a šťavnatou dužinu oranžové barvy a placatou pecku.
  • Slupka může být zelená, ale i žlutá nebo červená.
  • Zralé mango poznáte podle doteku, mělo by být lehce měkké.

Jak nakrájet a jíst mango?

Mango postavíte tak, aby stálo na pomyslné hraně placaté pecky. Z obou strany odkrojíte velkou část dužinu podél pecky. Tyto dva kusy poté nožem nařežete, aniž byste prořízli slupku. Nakrájenou dužinu vydlábnete ze slupky lžící, nebo dužinu můžete promáčknout směrem ven a od slupky ji odříznout. Nezapomeňte odřezat z pecky také menší kousky ovoce, které tam zbyly. Slupku manga můžete také odstranit nožem nebo škrabkou a poté odřezávat dužinu, dokud vám nezůstane jen pecka.

TAMARILLO (lilek rajčenka)

  • Přezdívá se mu také stromové rajče.
  • Pod měkkou hořkou slupkou se schovává sladkokyselá dužina se semínky.
  • Některé plody jsou červené, jiné spíš v tónech oranžové a vínové. Zralé tamarillo je hezky měkké na povrchu.
  • Šťáva barví.

Jak jíst tamarillo?

Z plodu tamarilla jíme jen vnitřní dužinu, slupka je hořká. Můžeme ho proto rozkrojit napůl a vydlabat lžičkou. Případně je možné ho oloupat. V takovém případě ho doporučuji na chvilku spařit horkou vodou a pak loupat.

AVOKÁDO

  • Ovoce s pevnou slupkou, krémovou lahodná dužina

Jak nakrájet a jíst avokádo?

Rozkrojte avokádo napůl tak, že podélně do plodu zanoříte nůž až po pecku a poté ji obkroužíte dokola. Poloviny plodu od sebe oddělte, pecka avokáda zůstane jen v jedné polovině. Máchnutím nůž zabodněte do pecky, lehkým pootočením nože pecku uvolněte a vytáhněte. Poté světle zelenou dužinu vydloubněte ze slupky velkou lžící.

GRANÁTOVÉ JABLKO

  • Pod rudou slupkou se skrývá spousta šťavnatých semínek.
  • Má příjemnou nakyslou chuť, semínka při skousnutí trochu křupou.

Jak jíst granátové jablko?

Položte si před sebe granátové jablko stopkou vzhůru. Vykrojte slupku tak, že odkrojíte horní díl granátového jablka. Poté po stranách proveďte pět řezů vedoucích odshora dolů. Řezy by měly vést místy, kde je slupka vystouplá (granátové jablko má tvar pětiúhleníku). Prsty oddělte jednotlivé cípy ovoce. Odstraňte bílý střed. Granátové jablko otočte a lžící nebo vařečkou bouchejte do slupky tak, aby semínka padala do misky. Zrníčka poté zalijte vodou, přebývající bílé slupky vyplavou na povrch, kde je můžete snadno posbírat sítkem nebo lžící.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *