V údolí řeky Mekong v jihovýchodní Asii – konkrétně v chudém státu Kambodža a v sousedním Vietnamu – žije etnická menšina Khmérů známá jako Khmer Krom. Jde o pomalu mizící buddhistickou populaci Khmérů, která nesouhlasí s nadvládou Vietnamu nad tímto územím a která se snaží udržovat i pod nátlakem vietnamské vlády své tradice, zvyky a kulturu. Říká se o nich, že jsou velmi společenští, jídlo je pro ně příležitostí k setkání s ostatními a vždy se sdílí. Z toho vychází spousta receptů na tzv. mahope sar, což jsou v překladu chuťovky nebo také drobné předkrmy. Mahope sar je podle Khmérů rituální jídlo, které odkazuje k době, kdy Khmer Krom lidé nebyli rozdělení mezi dva státy a jejich kultura ještě neskomírala.
Mezi nejčastější mahope sar patří grilované maso napíchnuté na špejli s typickou směsí koření a oblíbenou mango omáčkou. Vyzkoušejte tradiční recept na Sach Moan Cari Ang Chomkak neboli kuřecí kari maso napíchnuté na špejli, a to spolu s nepostradatelnou mango chilli omáčkou Tirk Salouk Swai.
Recept na kuřecí špíz Sach Moan Cari Ang Chomkak
Co potřebujete
- 2 kuřecí prsa
- 3 stroužky česneku
- 1 jarní cibulka
- 1 stonek citronové trávy
- 2 lžičky kari koření
- 1 lžička medu nebo třtinového cukru
- 1 lžička sojové omáčky
- 1 lžička rybí omáčky
- 1 lžička limetkové šťávy
- 1 lžička papriky
- 1 lžička černého pepře
- 0,5 hrnku vody
- 2 lžičky rostlinného oleje
Jak na to
- Kuřecí prsa nakrájejte na dlouhé úzké pásky.
- Česnek, jarní cibulku a citronovou trávu nasekejte na drobné kousky, pak smíchejte se všemi ostatními ingrediencemi a připravte marinádu.
- Pásky masa smíchejte s marinádou a nechte odpočinout minimálně 4 hodiny (ideálně do druhého dne).
- Maso pak napíchejte na špejle (měly by se používat z bambusového dřeva, ty však u nás budou hůře k sehnání) a to tak,že postupně proužek masa propíchnete špejlí na různých místech, až vám vznikne špíz jako na obrázku.
- Špíz grilujte na dozlatova a podávejte s mango chilli omáčkou.