HKATENKWAN: Africké kuřecí maso s arašídovou omáčkou

Taky milujete chuť křupavých arašídů? Tak to si zamilujete také tento recept. Hkatenkwan (někdy také nkatenkwan) je pochoutka, které se někdy přezdívá arašídový guláš. Kousky kuřecího masa se vaří ve skvěle dochucené rajčatovo-zázvorové omáčce, která se nakonec zahustí arašídovým máslem, ozdobí a pochoutka je na světě. Trochu netradiční surovinou, která se používá pro přípravu tohoto receptu, je okra. Jedná se o plod jedlého ibišku (v angličtině se mu někdy říká také “ladie’s fingers”). Okra se dá koupit většinou v obchodech s orientálními potravinami a v asijských obchodech či tržnicích, a to mražená, nakládaná nebo čerstvá. Mně se podařilo sehnat čerstvou okru v pražské tržnici SAPA.

Hkatenkwan se nejčastěji připravuje v subsaharských zemích, kde arašídy patří mezi nejoblíbenější suroviny. V tomto receptu se naučíme připravit hkatenkwan z Ghany s kuřecím masem. Někdy se připravuje také s rybou nebo se zeleninou. Tradiční oblohou je uvařené vajíčko a restované arašídy. Jako přílohu můžete zvolit rýži nebo jen kousek chleba.

Hkatenkwan - africké kuřecí maso s arašídovou omáčkou - Ochutnejte svět

Recept na kuřecí maso s arašídovou omáčkou

Co potřebujete

  • 500 g kuřecích prs
  • 1 cm čerstvého zázvoru
  • 1 větší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 chilli paprička
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 250 g rajčatového pyré
  • 500 ml kuřecího vývaru
  • 150 g arašídového másla
  • 1 hrnek okry (je možné použít také zelené fazolky)
  • sůl

Na ozdobu

  • 2 uvařená vajíčka
  • arašídy

Jak na to

  1. Kuře nakrájejte na větší kousky a osolte. V hrnci rozehřejte olej a vhoďte kousky kuřete. Na vysokou teplotu osmahněte kuře ze všech stran, aby se maso zatáhlo. Kuře pak vytáhněte z hrnce a odložte bokem. Nemusí být propečené i uvnitř, stačí když bude opečené na povrchu.
  2. Cibuli nakrájejte na drobné kousky, česnek nasekejte na plátky, zázvor nastrouhejte nebo nasekejte nadrobno. Chilli očistěte a nakrájejte. Do hrnce, kde jsme opékali kuřecí maso, nalijte kapku oleje a vhoďte cibuli, česnek, zázvor a chilli. Opékejte, dokud vše nezměkne. Bude to trvat pár minut.
  3. Do hrnce přidejte rajčatový protlak a rajčata. Promíchejte a nechte pár minut probublávat. Přilijte vývar, zamíchejte a osolte. Poté vhoďte kousky kuřete. Na nižší teplotu nechte vše probublávat asi 30 minut.
  4. Připravíme si okru. Nejprve ji dobře umyjeme pod tekoucí vodou, pak odkrojíme špičku a stopku každého kousku. Střední část nakrájejte na cca 1 cm široké kousky. Vhoďte okru ke kuřeti a nechte dalších 10 minut vařit. Pak ochutnejte, jestli je okra už hotová.
  5. Nakonec přidejte arašídové máslo a zamíchejte. Arašídy směs zahustí, pokud by bylo jídlo příliš hutné, můžete přidat trochu vývaru nebo vody.
  6. Servírujte s kousky uvařeného vajíčka a s orestovanými arašídy.Hkatenkwan - africký arašídový guláš - Ochutnejte svět
Shrnutí
recipe image
Recept na
HKATENKWAN: Africké kuřecí maso s arašídovou omáčkou
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *