Shakshuka (arabsky شكشوكة, český přepis šakšuka) je pikantní snídaně plná divokých arabských chutí, přitom se připravuje ze snadno dostupných surovin. Shakshuka v maghrebské arabštině znamená “směs”, v tomto případě se jedná o směs rajčat, cibule a papriky spolu s typickým kořením a vejcem. Původ jídla můžeme vystopovat do Tuniska či Libye, kde se do jídla kromě zmíněných ingrediencí přidávají také artyčoky, brambory nebo boby (fava fazole). Velmi oblíbené je jídlo také v dalších severoafrických státech a v Izraeli, kam se v padesátých letech přesunuly statisíce tuniských a maghrebských Židů a s nimi i jejich kultura a kuchyně.
Šakšuka je díky vejcím oblíbenou snídaní, především v Izraeli se ale také často večeří a v chladnějších obdobích prý směle konkuruje světoznámému humusu či falafelu. Při její přípravě je důležitá především volba rajčat, které musí být opravdu velmi zralé a plné chuti. Pokud připravujete shakshuku mimo období kvalitních a šťavnatých rajčat, pak je možné použít i rajčata z plechovky nebo pasírovaná rajčata, nicméně těm čerstvým se nic nevyrovná.
Recept na arabská vejce s rajčaty (šakšuka)
Co potřebujete (na 2 porce=2 vejce na osobu)
- 4 vejce
- 4 větší zralá rajčata (+ podle potřeby rajčatové sugo nebo pasírovaná rajčata měly by stačit 2 lžíce)
- 1 celá paprika
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- olivový olej
- půl lžičky kajenského pepře
- lžička sladké papriky
- lžička římského kmínu
- sůl a pepř
- bylinky na posypání (petržel nebo koriandr)
Jak na to
- Nejprve si nakrájejte veškerou zeleninu – cibuli nadrobno, papriku a rajčata na drobné kostky. Česnek nasekejte nebo propasírujte.
- Rozpalte si pánev s vyšším okrajem s kapkou olivového oleje. Poté přidejte cibuli a papriku, opékejte na vyšší teplotu, dokud nezměkne. Přidejte nasekaný česnek a nechte jej rozvonět.
- Nyní přidejte také nasekaná rajčata, kajenský pepř, papriku a kmín. Promíchejte. Pokud jsou rajčata spíš tvrdší a nemají dost šťávy, přidejte také cca 2 lžíce pasírovaných rajčat (ty nejsou povinné, můžete dusit čistě rajčata).
- Stáhněte oheň na mírný plamen, přikryjte pánev poklicí a nechte směs alespoň 10 minut pomalu dusit za občasného promíchání. Zeleninový směs by po této době měla být měkká a s dostatkem šťávy.
- Zeleninu poté ochutnejte a podle vlastních preferencí osolte a opepřete. Směs by měla být cítit především rajčaty, být příjemně ostrá a vonět česnekem a kořením.
- Jakmile máte směs dochucenou, vytvořte ve směsi 4 důlky, do kterých opatrně rozklepnete vajíčka. Stáhněte teplotu na nízkou teplotu a přiklopte pánev poklicí. Směs by měla jen lehce probublávat. Nechte asi 10 minut. Bílky by se měly během této doby propéct, zatímco žloutek zůstane jasně žlutý a tekutý.
- Před servírováním posypte bylinkami – většinou se používá čerstvá petržel nebo koriandr.
- Servírujte přímo na pánvi, odkud si každý velkou lžící nabere vajíčko i se směsí. Servírujte s čerstvým chlebem, který můžete namáčet do omáčky.
Konečně jsem našel odvahu a tento recept uvařil. 4yři porce v zapékacích miskách samostatně pod grilem udělaná vejce. Naprostá bomba. V Haife jsem jen koukal, co to lidé večeří v reasturaci a nyní vím, že jde o kozelný pokrm s trochou orientu.
Jsem ráda, že chutnalo! 🙂 Petra
Moc původně to nevypadá. Rajčata a paprika jsou z Ameriky. Ale budiž.
🤦