Až budete hledat perfektní recept na Velký pátek, sáhněte právě po hot cross buns. Tyto sladké bochánky s kořením, sušeným ovocem a cukrovou polevou jsou oblíbené především ve Velké Británii, ale rozšířily se také do Austrálie, Kanady a dokonce i do Indie (tedy všude tam, kde Velká Británie měla v minulosti kolonie). Připravují se už po staletí, prý se pekly už ve 12. století. Někteří britští panovníci dokonce upravovali zákonem, kdy se mohou péct a kdy ne – povolené byly jen pohřby, Velikonoce a Vánoce. Pokud je někdy upekl mimo tyto příležitosti a byl přistižen, musel je rozdat chudým.
Jelikož se jedná především o velikonoční pochoutku, musí zde být také určitá symbolika: tento bohatý bun značí konec půstu, kříž na povrchu má připomínat ukřižování Krista a použité koření zase látky použité při jeho balzamování. Hot cross bunu tak v průběhu historie přiřkli téměř zázračné účinky. Prý kdo ho sní, uzdraví se. Kdo si ho pověsí v kuchyni, bude chráněn před ohněm a vždy se mu hezky upeče chleba. A jako bonus, když si ho s sebou vezmete na loď, tak zabráníte potopení. Tak schválně, kdo to zkusí? 🙂
Základní recept byl založený jen na běžně dostupných ingrediencí, v současnosti se ale pekaři snaží ho vyšperkovat různými novými chutěmi: pomerančovou glazurou, čokoládou, karamelem nebo jablky. Jak to vždy píšu u různých receptů, vyzkoušejte si základ a pak se nebojte pustit do experimentování!
Recept na hot cross buns
Co potřebujete
- 500 g hladké mouky
- 75 g cukru
- špetka soli
- 50 g másla
- 300 ml mléka
- 1 sáček sušeného droždí / 20 g čerstvého droždí
- kůra z jednoho citronu
- na dokončení: 50 g rozinek nebo sušených brusinek (různé recepty volají také po na drobné kousky nakrájeném jablku nebo nakrájeném kandovaném ovoci – můžete přidat, co máte nejraději)
- koření: 1 lžička skořice + 1 lžička “mixed spices” (britská směs skořice, koriandru, muškátového oříšku, hřebíčku, nového koření, zázvoru) – namíchejte si sami, případně můžete použít perníkové koření
Na křížky
- 70 g hladké mouky a 70 ml vody
Na glazování
Jak na to
- Smíchejte všechny suché ingredience (hladká mouka, cukr, koření, citronová kůra, sůl). Ve vlažném mléce rozmíchejte droždí, máslo roztopte nebo nechte změknout, aby se s ním lépe pracovalo. Poté vše smíchejte dohromady. Nejprve míchejte vařečkou, aby se ingredience spojily, pak vyklopte na pracovní desku a propracujte rukama. Je třeba hníst těsto alespoň 5 minut, dokud nebude hladké. Vraťte to mísy a nechte kynout asi 1 hodinu, dokud těsto nezdvojnásobí objem.
- Připravte si plech nebo formu, ve které budete bochánky péct, a vymažte ji máslem. Těsto vyklopte na pomoučený vál, roztáhněte na placku a rovnoměrně posypejte rozinkami. Nyní je třeba rozinky do těsta zapracovat, postupuji většinou tak, že těsto s rozinkami smotám a poté ho hnětu, dokud rozinky nejsou vlepené do těsta. Chce to trochu trpělivosti 🙂
- Rozdělte těsto na dvanáct dílů a z každé vytvarujte kuličku. Kuličky poskládejte do formy s dostatečným rozestupem a nechte asi půl hodiny kynout (je jich opravdu 12, nenechte se zmást fotkou níže, použila jsem dvě formy).
- Smíchejte 70 g mouky se 70 ml vody na kříže. Vznikne vám těstíčko konzistence pasty. Naplňte pastou zdobicí sáček (nebo běžný sáček, kterému ustřihnete špičku). Jakmile bochánky nakynou, do každého bochánku vyřízněte kříž a pak do toho řezu moučnou pastou kříž namalujte.
- Pečte 20 minut na 200 °C. Mezitím si smíchejte vodu s mlékem, vznikne vám glazura. Tou potírejte ještě teplé bochánky, aby se cukr hezky vsákl.
- Hot cross buns si užijete nejlépe ještě zatepla. Krásně nadýchané budou ale také následující den. Můžete si je doladit kouskem másla a marmeládou, podobně jako mazanec. Enjoy!