HOT CROSS BUNS: Britské velikonoční bochánky

Až budete hledat perfektní recept na Velký pátek, sáhněte právě po hot cross buns. Tyto sladké bochánky s kořením, sušeným ovocem a cukrovou polevou jsou oblíbené především ve Velké Británii, ale rozšířily se také do Austrálie, Kanady a dokonce i do Indie (tedy všude tam, kde Velká Británie měla v minulosti kolonie). Připravují se už po staletí, prý se pekly už ve 12. století. Někteří britští panovníci dokonce upravovali zákonem, kdy se mohou péct a kdy ne – povolené byly jen pohřby, Velikonoce a Vánoce. Pokud je někdy upekl mimo tyto příležitosti a byl přistižen, musel je rozdat chudým.

Jelikož se jedná především o velikonoční pochoutku, musí zde být také určitá symbolika: tento bohatý bun značí konec půstu, kříž na povrchu má připomínat ukřižování Krista a použité koření zase látky použité při jeho balzamování. Hot cross bunu tak v průběhu historie přiřkli téměř zázračné účinky. Prý kdo ho sní, uzdraví se. Kdo si ho pověsí v kuchyni, bude chráněn před ohněm a vždy se mu hezky upeče chleba. A jako bonus, když si ho s sebou vezmete na loď, tak zabráníte potopení. Tak schválně, kdo to zkusí? 🙂

Základní recept byl založený jen na běžně dostupných ingrediencí, v současnosti se ale pekaři snaží ho vyšperkovat různými novými chutěmi: pomerančovou glazurou, čokoládou, karamelem nebo jablky. Jak to vždy píšu u různých receptů, vyzkoušejte si základ a pak se nebojte pustit do experimentování!

Hot cross buns - britské velikonoční bochánky - Ochutnejte svět

Recept na hot cross buns

Co potřebujete

  • 500 g hladké mouky
  • 75 g cukru
  • špetka soli
  • 50 g másla
  • 300 ml mléka
  • 1 sáček sušeného droždí / 20 g čerstvého droždí
  • kůra z jednoho citronu
  • na dokončení: 50 g rozinek nebo sušených brusinek (různé recepty volají také po na drobné kousky nakrájeném jablku nebo nakrájeném kandovaném ovoci – můžete přidat, co máte nejraději)
  • koření: 1 lžička skořice + 1 lžička “mixed spices” (britská směs skořice, koriandru, muškátového oříšku, hřebíčku, nového koření, zázvoru) – namíchejte si sami, případně můžete použít perníkové koření

Na křížky

  • 70 g hladké mouky a 70 ml vody

Na glazování

  • 60 g moučkového cukru
  • 20 ml mléka

Jak na to

  1. Smíchejte všechny suché ingredience (hladká mouka, cukr, koření, citronová kůra, sůl). Ve vlažném mléce rozmíchejte droždí, máslo roztopte nebo nechte změknout, aby se s ním lépe pracovalo. Poté vše smíchejte dohromady. Nejprve míchejte vařečkou, aby se ingredience spojily, pak vyklopte na pracovní desku a propracujte rukama. Je třeba hníst těsto alespoň 5 minut, dokud nebude hladké. Vraťte to mísy a nechte kynout asi 1 hodinu, dokud těsto nezdvojnásobí objem.
  2. Připravte si plech nebo formu, ve které budete bochánky péct, a vymažte ji máslem. Těsto vyklopte na pomoučený vál, roztáhněte na placku a rovnoměrně posypejte rozinkami. Nyní je třeba rozinky do těsta zapracovat, postupuji většinou tak, že těsto s rozinkami smotám a poté ho hnětu, dokud rozinky nejsou vlepené do těsta. Chce to trochu trpělivosti 🙂
  3. Rozdělte těsto na dvanáct dílů a z každé vytvarujte kuličku. Kuličky poskládejte do formy s dostatečným rozestupem a nechte asi půl hodiny kynout (je jich opravdu 12, nenechte se zmást fotkou níže, použila jsem dvě formy).
  4. Smíchejte 70 g mouky se 70 ml vody na kříže. Vznikne vám těstíčko konzistence pasty. Naplňte pastou zdobicí sáček (nebo běžný sáček, kterému ustřihnete špičku). Jakmile bochánky nakynou, do každého bochánku vyřízněte kříž a pak do toho řezu moučnou pastou kříž namalujte.
  5. Pečte 20 minut na 200 °C. Mezitím si smíchejte vodu s mlékem, vznikne vám glazura. Tou potírejte ještě teplé bochánky, aby se cukr hezky vsákl.
  6. Hot cross buns si užijete nejlépe ještě zatepla. Krásně nadýchané budou ale také následující den. Můžete si je doladit kouskem másla a marmeládou, podobně jako mazanec. Enjoy!
    Hot cross buns - britské velikonoční bochánky - Ochutnejte svět
Shrnutí
recipe image
Recept na
HOT CROSS BUNS: Britské velikonoční bochánky
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *