Kukuřičné placky arepas jsou každodenní součástí venezuelského jídelníčku a najdete je na stole, ať už se u něj snídá, obědvá nebo večeří. Arepas existují v několika verzích: v oblasti vysokohorských And se připravují velmi tenké a říká se jim “telitas”, typické silnější arepas se připravují ve středu a na východě země. Mohou se péct i smažit.
Placky se běžně po upečení rozříznou a plní se všemožnými náplněmi, které mohou být masové, zeleninové, ale i sýrové nebo sladké. Záleží jen na kreativitě kuchaře, jakou arepu vytvoří. Jednou z nejoblíbenějších variant je ale tzv. reina pepiada, což v překladu znamená “vnadná/zaoblená královna“. Trochu zvláštní název pro masovou směs s avokádem, o to zajímavější je ale její příběh!
V roce 1955 získala titul Miss World první reprezentantka z jižní Ameriky – Venezuelanka Susana Duijm. Celá země slavila tento historický úspěch a dva bratry, kteří si právě otevřeli restauraci s arepas (tzv. areperia), napadlo převléct jejich dvanáctiletou neteř jako královnu krásy a posadit ji tak, aby na ni z ulice šlo vidět. Kolem restaurace jednoho dne prošel shodou okolností otec královny krásy, který vešel dovnitř a ptal se, proč tam ta malá holka sedí takto vystrojená. Bratři mu vysvětlili, že je to na počet královny krásy, což otce krásky velmi pobavilo. O týden později proto přišel do restaurace i se svou dcerou. Bratři jí připravili tuto arepu s avokádovou náplní s tím, že na její počest jí budou říkat Reina (neboli Královna). V té době se navíc dívkám zaoblených tvarů říkalo “pepiadas”, tak i tato arepa získala kompletní název “reina pepiada”.
Arepas mají výhodu, že jsou velmi rychlé a na jejich přípravu potřebujete jen kukuřičnou mouku a vodu. Kukuřičná mouka ale musí být z tzv. nixtamalizované kukuřice (předvařené). Při nákupu se mouky se tak dobře dívejte, zda je vhodná pro přípravu tortill nebo arepas. Vyplatí se hledat latinskoamerické výrobce s pojmy jako nixtamalizada/precocida/para hacer tortilla/para hacer pan. Já jsem ji koupila v obchodě Chez Amis, který má e-shop nebo kamenný obchod na Spálené kousek od Národní třídy v Praze.
Recept na venezuelské arepas
Co potřebujete
- 1 hrnek mouky z předvařené kukuřice
- 1-1,5 hrnku vlažné vody
- lžička soli
Tradiční náplň reina pepiada
- 1 avokádo
- 2 kuřecí prsa
- 1 bílý jogurt
- 1 lžíce majonézy
- 1 malá cibule
- 1-2 stroužky česneku
- menší hrst koriandru
- 1 limetka
- sůl podle chuti
Jak na to
- Do misky nalijte vodu a osolte ji.
- Poté do ní začněte vmíchávat kukuřičnou mouku. Pokud se vám ke konci nedaří těsto zpracovávat vařečkou, těsto vyklopte a vypracujte rukama dohladka.
- Těsto nechte chvíli odpočinout, mouka vstřebá přebytečnou vodu a těsto bude hezky držet pohromadě.
- Nahřejte si nepřilnavou pánev a kápněte na ni trochu oleje.
- Těsto si rozdělte na 6 dílů. Každý z dílů rukou vytvarujte nejprve do hladké kuličky. Tu poté rozplácněte tak, aby vám vznikla hezká kulatá placka vysoká asi 1 centimetr.
- Placky opečte na oleji z obou stran dozlatovat. Vytvoří se na nich pevnější opečená vrstva, která bude držet arepu pohromadě.
- Připravte si plech vyložený pečicím papírem. Na něj naskládejte arepas a pečte na 180 °C přibližně 20 minut. Arepas se lehce nafouknou a propečou uvnitř.
Náplň
- Kuřecí prsa omyjeme a každé rozkrojíme na cca 3 kusy. Vložíme do vody a v malém hrnci vaříme v osolené vodě. Prsa jsou připravena, jakmile jsou od sebe vlákna masa snadno oddělit.
- Po uvaření slijte vodu a za pomoci vidličky nebo prsty rozmělněte maso na vlákna.
- Avokádo rozkrojíme napůl, vyjmeme pecku a celý obsah vydlabeme do misky ke kuřeti.
- Cibuli a česnek nasekáme velmi najemno, z koriandru obereme lístky, které také nakrájíme na drobné kousky.
- Smícháme avokádo, kuře, cibuli, česnek a koriandr s jogurtem a majonézou, zakápneme šťávou z jedné limetky a mícháme, dokud se avokádo nerozmělní a vše se nespojí.
- Podle chuti dosolíme.
Příprava arepas
- Upečené arepas rozřízněte zoubkovaným nožem tak, aby na jednom konci zůstal kousek placky nerozříznutý. Placka tak bude držet pohromadě poté, co ji naplníme.
- Za pomoci prstů arepu rozevřete a naplňte vrchovatou lžící náplně.
Prosím vás co je to mouka s předvařený kukuřice? By
Hezky den Jaromire, přečtěte si poslední odstavec úvodního popisku, je to tam vysvetleno 🙂