Pikantní chuť chilli papriček, která se snoubí s čokoládou, masem a rajčatovou omáčkou. Tohle je pravé zimní jídlo, které krásně prohřeje na těle i na duši. Ačkoli se zdá, že se jedná o mexické jídlo, není tomu tak. Je typickým jídlem kuchyně tex-mex z amerického Texasu, který díky sousedství s Mexikem přebral spoustu jejich chutí a ingrediencí. Základem chili con carne (v překladu chili s masem) je mleté maso a fazole, pro dochucení se používají především zmíněné chilli papričky a hořká čokoláda. Existují však různé verze receptů, které se mohou zásadně lišit.
Stejně tak existují různé legendy a příběhy o tom, jak chili con carne vzniklo. Nejčastější verze uvádí, že chili con carne mělo vzniknout díky chudině, která měla málo masa, a proto jej míchala s dalšími ingrediencemi. Z těch zajímavějších příběhů stojí za zmínku například příběh o tajemné jeptišce přezdívané Dáma v modrém, která žila v období španělské kolonizace jihoamerického kontinentu. Údajně nikdy neopustila Španělsko, ale zjevovala se na americkém kontinentu a kázala o křesťanské víře. Indiáni vyprávěli, že je naučila nejen víře, ale také jim zjevila způsob, jak připravovat tento delikátní dušený pokrm.
Dnes se chili con carne řadí mezi národní jídla amerického Texasu. Servíruje se zde se zakysanou smetanou a čedarem pro zjemnění, nakrájenými chilli papričkami pro ty, kdo by chtěli jídlo ostřejší, a kukuřičnou tortillou nebo nachos jako přílohou.
Recept na chilli con carne s čokoládou
Co potřebujete
- 1 velká cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 chipotle chilli paprička
- 600 g mletého masa
- 400 g uvařených fazolí (1 plechovka fazolí v tomatové omáčce)
- 200 g pasírovaných rajčat
- 30 g hořké čokolády
- 1 lžička římského kmínu
- 1 lžička sladké uzené papriky
- 1 lžička kajenského pepře
- šťáva z půl limetky
- sůl
- na ozdobu: 1 snítka koriandru, zakysaná smetana, čedar, chilli paprička
Jak na to
- Cibuli nakrájejte nadrobno, stejně jako chilli papričku a česnek. Rozpalte větší pánev s trochou oleje a vhoďte cibuli. Osmahněte, dokud nebude cibule nezprůhlední. Přihoďte česnek a chilli papričku a promíchejte.
- Po chvíli přidejte mleté maso a promíchávejte, dokud se maso nepropeče.
- Poté přidejte plechovku fazolí a pasírovaná rajčata. Rovnou přidejte také koření: římský kmín, papriku, kajenský pepř a sůl podle chuti. Vše promíchejte.
- Jakmile se vše ohřeje, přidejte čokoládu a nechte ji rozpouštět. Pak promíchejte.
- Stáhněte teplotu, aby směs jen lehce probublávala, a nechte alespoň 20 minut dusit. Občas promíchejte, aby se maso zespodu nepřipálilo.
- Ke konci vaření zakápněte limetkovou šťávou a ochutnejte, jestli směs nepotřebuje trochu dosolit nebo dokyselit.
- Chili con carne servírujte samotné nebo s patřičnou ozdobou: zakysanou smetanou, nastrouhaným čedarem, nasekaným koriandrem a chilli papričkami. Jako příloha je skvělá rýže, nachos anebo kukuřičné tortilly.