Italská SBRICIOLATA: křupavý drobenkový koláč s náplní

Na blogu už jsem jednou vyprávěla příběh o italském drobenkovém zázraku – jmenuje se tarta sbrisolona a je to ten nejkřupavější koláč, který znám. Je velmi oblíbený na severu Itálie v regionu Lombardie a je pro něj typické, že nemá žádnou náplň. Příběh drobenkového koláče tady ale nekončí. V Itálii z drobenky postupem času začali připravovat také další koláče, kterým říkají tarta sbriciolata. Tím podstatným rozdílem je především to, že sbriciolata se plní náplní podle vaší volby. Možností je spousta: skvělá je marmeláda nebo třeba ricotta s kousky čokolády. V modernější verzi se plní třeba i nutellou, což je mimochodem boží 🙂

Název tarta sbriciolata vychází ze slovesa “sbriciolare“, což jednoduše znamená drobit. Ingredience na těsto drobíte prsty tak dlouho, dokud se nespojí. Pak je nasypete do formy, do středu přidáte náplň a zasypete další dávkou těsta. Pevnou podobu dostane koláč až v troubě. Jo, a ještě jedna věc je důležitá – příprava koláče je neuvěřitelně rychlá a jednoduchá. Recept tak můžete zařadit mezi jednoduché rychlovky, které upečete vždy, když vás doma začne honit mlsná.

Existují také variace drobenkového koláče ochucené naslano, které se připravují s bramborami a se sýrem. To si ale necháme na jindy, dneska si to osladíme. Jdeme na to!

Sbriciolata alla marmelatta - italský drobenkový koláč

Recept na italský drobenkový koláč

Co potřebujete (na formu s průměrem 20-22 cm)

  • 300 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 150 g moučkového cukru
  • 100 g másla
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • špetka soli
  • 1 vanilkový cukr

Náplň

  • 300 g marmelády nebo jiné náplně

Jako náplň se může použít téměř cokoli: různé příchutě marmelády, nutella, směs ricotty s kousky nastrouhané čokolády nebo třeba kousky nakrájených jablek s cukrem a skořicí.

Jak na to

  1. Všechny ingredience na těsto dáme do mísy – mouku a cukr je ideální přesít, aby v nich nebyly hrudky. Vajíčko trochu rozkvedlejte vidličkou a smíchejte ho s částí mouky, aby se vám poté moc nelepilo na prsty. Poté začněte zpracovávat ingredience rukama. Pokud je máslo studené, rozmačkávejte jej mezi prsty, dokud nepovolí. Vše poté postupně prsty zpracovávejte a drobte, dokud se všechny ingredience nepromíchají a nevznikne sypká drobenka.Pokud by se výsledné těsto příliš lepilo, přidejte trochu mouky.
  2. Polovinu těsta nasypejte na dno formy a rovnoměrně rozprostřete. Na těsto do středu formy rozetřete náplň s tím, že kraje ponecháte bez náplně.
  3. Nyní nasypejte další část těsta po obvodu formy, aby se kolem náplně vytvořil okraj. Zbývajícím těstem zasypejte náplň zeshora.
  4. Koláč se peče na 180 °C po dobu cca 35-40 minut. Po pečení nechte vychladnout, aby vám náplň hned nevytekla. Pocukrujte a užijte si třeba s odpoledním kafíčkem 🙂Sbriciolata alla marmelatta - italský drobenkový koláč  Sbriciolata alla marmelatta - italský drobenkový koláč
Shrnutí
recipe image
Recept na
TARTA SBRICIOLATA: Italský drobenkový koláč s náplní
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)

One thought on “Italská SBRICIOLATA: křupavý drobenkový koláč s náplní

  1. Škoda že nemáte napsané množství jablečné náplně, asi jsem to odhadl špatně a udělala náplně víc, jelikož nevím jak tento koláč chutná, řekla bych že jsem to přehnala.
    Do receptu jsem dala i o deset deka méně cukru, ale příště dám asi ještě míň, je to strašná slaďárna.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *