Clafoutis je francouzský výraz pro skvělý, rychlý a úžasně šťavnatý koláč s třešněmi. Slovo clafoutis pochází z okcitánštiny – románského jazyka typického pro oblast jižní Francie – a odkazuje ke slovesu clafir neboli vyplnit. Koláč ale není plněný, název odkazuje ke způsobu, jak se řídké těsto rozlévá kolem třešní a vyplňuje formu.
Clafoutis je typický především pro francouzský region Limousine. V této oblasti se koláč připravuje zásadně s peckami. Z jakého důvodu? Pecky třešní obsahují amygdalin, látku, kterou obsahují také mandle, a právě amygdalin uvolněný během pečení dodává koláči zvláštní chuťový tón. Pokud vás ale nebaví vybírat při jezení pecky z pusy, pak můžete zvolit variantu s vypeckovanými třešněmi. Koláč se tradičně připravuje s třešněmi nebo višněmi, existuje však spousta variant clafoutise s jinými druhy ovoce (od borůvek, přes jablka, hrušky po švestky), ale dokonce také ve slané podobě (třeba s chřestem a sýrem).
Samotné těsto se lehce podobá těstu na palačinky. Existuje různé varianty, v některých se přidává do těsta více vajíček, díky kterým clafoutis získá hutnější konzistenci, jiné ubírají na vejcích se snahou o vytvoření velmi lehkého těsta. Tento recept je kompromisem mezi oběma směry, díky kterému bude těsto jemné, ale zároveň pevné a nebude se rozpadat.
Recept na francouzský třešňový koláč clafoutis
Co potřebujete
- 500 g třešní
- 2 lžíce třešňového likéru (může být griotka)
- 6 lžic moučkového cukru
- 3/4 hrnku hladké mouky
- 1 hrnek mléka
- čtvrt hrnku smetany
- 4 vejce
- špetka soli
- kousek másla na vymazání formy
Jak na to
- Nejprve si připravte třešně. Můžete je nechat buď s peckami, v tom případě každou z třešní rozmáčkněte nebo bouchněte válečkem, aby se “rozbila”. Bude se pak lépe v koláči jíst, pecky se budou snadněji vytahovat a jejich chuť se lépe prolne s těstem. Druhou variantou je třešně vypeckovat. Třešně zalijte likérem a nechte je macerovat, zatímco si budete připravovat těsto.
- Smíchejte v jedné míse mléko, smetanu, vejce a cukr. Prošlehejte, pak přisypte mouku. Rozmixujte dohladka. Těsto by mělo být tekuté, rozhodně nepřidávejte více mouky!
- Formu vymažte máslem a lehce vysypte cukrem krystal. Poté do formy naskládejte třešně. Nešetřete, chuť třešní je pro tento koláč velmi důležitá. Pak nalijte těsto na třešně a nechte jej roztéct kolem ovoce po celé formě.
- Pečte na 180 °C kolem 30 minut. Těsto v průběhu pečení kontrolujte, podle zvolené formy a výšky těsta se může doba pečení lišit. Koláč upečený, když do těsta zapíchnete špejli a vytáhnete ji čistou.
- Po upečení nechte zchládnout a pocukrujte.
Bon apétit!