Pad Thai je nejtypičtější thajské pouliční jídlo. To mu rozhodně neubírá na kvalitě – velká konkurence a oblíbenost jídla donutily pouliční kuchaře vypilovat pad thai k dokonalosti tak, aby bylo plné chuti a aby se zákazníci vraceli pro další porci právě k nim. Celý název jídla je kway teow pad thai, což v překladu znamená smažené rýžové nudle na thajský styl. Kway teow odkazuje k čínskému původu tohoto jídla a k dialektu Hokkien. V Thajsku bylo jídlo popularizováno maršálem jména Plaek Phibunsongktam ve 40. letech 20. století v rámci jeho kampaně za podporu národní identity. Thajci se měli spojit díky těmto nudlím a toto lehce pikantní nasládlé jídlo to rozhodně dokázalo!
Základem jsou nudle, které musí být perfektně uvařené, dosáhnout toho je však velmi těžké. Barva pad thai by měla být lehce nazlátlá.
Recept na pravé thajské pad thai
Co potřebujete
- půl balení thajských nudlí (ploché rýžové nudle, cca 3-5 mm široké)
- 2 lžičky tamarindové pasty
- 2 lžičky třtinového cukru
- 1 šalotka
- 1/3 hrnku hrnku tofu
- půl hrnku krevet
- půl limetky
- 3 stroužky česneku
- pepř, sůl, mleté chilli (nebo čerstvá bird´s eye chilli paprička)
- 1 vejce
- 2 lžičky arašídů
Volitelné ingredience
- 1/3 hrnku mungo klíčků
- čínská pažitka
- kuřecí maso
Jak na to
- Na pad thai si připravte wok pánev, pokud ji nemáte, připravte si jakoukoli větší pánev.
- Nejprve namočte nudle do vlažné vody a nechte je 15-20 minut namočené ve vodě. Po této době by měly být nasáklé tak, že je omotáte kolem prstu.
- Nakrájejte si šalotku, česnek. Tofu nakrájejte na cca milimetr tlusté proužky, dlouhé pár centimetrů.
- Pánev rozpalte na vysokou teplotu, osmahněte cibuli, česnek a tofu. Jakmile začnou zlátnout, přidejte krevety. Pokud máte malé koktejlové krevety, stačí opékat pár minut, pokud větší, počkejte, dokud se neprohřejí. Pak přidejte nudle a promíchejte. Nudle by se měly nyní dovařit doměkka. Pak přidejte ochucovadla – tamarindovou pastu, cukr, limetkovou šťávou, sůl, pepř i chilli.
- Jakmile se všechny ingredience spojí, odsuňte nudle bokem a rozklepněte vajíčko do pánve. Rozmíchejte jej a pak spojte i s nudlemi.
- Zvlášť opečte arašídy (na oleji nebo nasucho), pak přisypte k nudlím.
- Servírujte s hůlkami, vedle můžete přidat nasekanou čínskou pažitku a kousek limetky pro případné dochucení.
One thought on “Thajské street food nudle PAD THAI s kuřecím masem”