SHEPHERD´S PIE aneb skotský pastýřský koláč

Jídlo, které má skvělou plnou chuť a krásně zahřeje v chladných deštivých dnech. Tak bych popsala shepherd’s pie (v českém překladu pastýřský koláč), který patří mezi nejoblíbenější jídla britské kuchyně. Jedná se o mleté maso v “gravy” masové omáčce s mrkví, hráškem a celerem, to vše zapečené pod pokličkou z bramborové kaše, která zajišťuje, že maso zůstává krásně šťavnaté, a zároveň slouží jako příloha.

Shepherd’s pie pravděpodobně pochází ze Skotska na severu Velké Británie. Původně se připravoval ze zbytků z pečeně, kdy se kousky masa jednoduše daly do formy a přikryly těstem. Aby se shepherd’s začal připravovat v současné podobě byly potřeba dvě věci: aby se v britském království rozšířilo používání mlýnků na maso a aby se začaly v britských kuchyních používat brambory, které byly přivezeny z Ameriky. A tak v 18. století nejprve vznikl recept na cottage pie a o století později recept na shepherd’s pie. V současnosti se dělá rozdíl v názvech podle použitého masa: cottage pie se připravuje s hovězím nebo telecím masem, shepherd’s pie se připravuje s masem jehněčím.

Britové nejsou jediní, kdo si zamilovali masové koláče s brambory. V různých obměnách se připravují po celém světě – v Chile můžete ochutnat pastel de papa, který se připravuje s rozinkami a černými olivami, ve Francii zase pokrm hachis Parmentier, který byl pojmenován po lékaři, který přesvědčil Francouze, aby začali jíst brambory.

Shepherd's pie - Ochutnejte svět

Recept na pastýřský koláč

Co potřebujete

Na maso

  • 0,5 kg mletého jehněčího masa (je možné použít také hovězí)
  • 3 mrkve
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 hrnek mraženého hrášku
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžíce worcesterové omáčky
  • 250 ml vývaru
  • bylinky: tymián a rozmarýn
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička pepře

Na brambory

  • 1 kg brambor
  • 100 ml mléka
  • 50 g másla
  • sůl a pepř

Jak na to

  1. Nakrájejte mrkev na kostičky, cibuli nadrobno, česnek na plátky. Na pánvi rozehřejte trochu oleje a vhoďte kousky mrkve. Opékejte pár minut, dokud nezměknou, poté přidejte cibuli a nechte zesklovatět. Nakonec přidejte česnek a nechte ho chvíli opékat, aby se rozvoněl.
  2. Přidejte mleté maso, lehce osolte a opepřete. Přidejte také tymián a rozmarýn. Nechte opékat za občasného míchání, dokud maso nebude hnědé ze všech stran.
  3. Přidejte rajčatový protlak, worcesterovou omáčku, vývar a mražený hrášek. Zamíchejte a nechte na nízkou teplotu asi 15 minut probublávat, dokud omáčka nezhoustne.

Brambory

  1. Zatímco se vaří masová směs, můžete si připravit brambory. Oloupejte je, nakrájejte na menší kousky a vařte v osoleně vodě, dokud nezměknou.
  2. Rozmačkejte je, přidejte mléko, máslo a dochuťte solí a pepřem.

Dokončení

  1. Zapékací formu vymažte máslem. Dejte do ní masovou směs a rovnoměrně rozprostřete.
  2. Na maso natřete bramborovou kaši tak, aby na žádném místě nevykukovalo maso. Když nebude maso skryté pod bramborami, nebude probublávat a bude se péct ve vlastní šťávě. Na povrchu brambor vytvořte schválně bodliny a nerovnosti.
  3. Pečte v troubě na 200 °C přibližně 20 minut, dokud povrch brambor hezky nezhnědne. Před servírováním nechte 10 minut odpočinout.

Shrnutí
recipe image
Recept na
SHEPHERD´S PIE aneb skotský pastýřský koláč
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas
Hodnocení
4.51star1star1star1star1star Based on 14 Review(s)

2 thoughts on “SHEPHERD´S PIE aneb skotský pastýřský koláč

    1. Díky za koment, v receptu se mi hrášek vytratil, ale už jsem ho vrátila na své místo 🙂 Petra

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *