Estonský KRINGEL: pletenec se skořicovou náplní

Kringel (ve Švédsku kringla) je sladké pečivo s různými druhy náplní, které vypadá božsky na pohled, krásně voní a skvěle chutná. Původní severský kringel vznikl jako napodobenina německých preclíků – měl stejný tvar, jen se připravoval ve větší velikosti a se sladkou náplní. Jeho název pochází z původního slova kringla, které znamenalo kruh nebo prstenec.

Dnes se kringel říká různými druhům sladkého pečiva – nejčastěji má formu věnce, v estonských kavárnách ale najdete také podlouhlé verze nebo původní “preclíky”. Náplně mohou být také různé. Původní verze měly nejčastěji ořechy (mandle, vlašské ořechy) a rozinky, dnes se připravuje také se skořicí nebo kakaem.

Kringel si vychutnáte nejen ke kafíčku, ale připravuje se často na narozeniny nebo na Vánoce. V receptu níže najdete variantu se skořicí, cukrem a máslem, která mi krásně provoněla celý byt skořicí.

Recept na estonský kringel

Co potřebujete

  • 300 g hladké mouky
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 30 g másla
  • 1 žloutek
  • špetka soli
  • 120 ml mléka
  • půl kostky droždí (15 g kvasnic)
  • 1 lžička cukru

Na náplň

  • 50 g másla
  • 2 lžíce skořice
  • 5 lžic cukru krupice

Jak na to

Těsto a náplň

  1. Vezměte si teplé mléko, přidejte lžičku cukru a kvasnice. Rozmíchejte a nechte několik minut odstát.
  2. Do mísy si dejte mouku, vanilkový cukr, máslo, žloutek a sůl. Trochu promíchejte vařečkou, pak přidejte mléko s kvasnicemi a hnětejte, dokud se vše nespojí v jednolité tvárné těsto. Těsto v míse zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě 1 hodinu kynout. Těsto zdvojnásobí svůj objem.
  3. V hrnci roztopte máslo. Sundejte z plotýnky, přidejte cukr a skořici. Zamíchejte.

Příprava kringelu

  1. Lehce pomoučete vál a vyklopte na něj vykynuté těsto. Válečkem rozválejte na tenký plát ve tvaru obdélníku.
  2. Plát těsta rovnoměrně pomažte skořicovou náplní (můžete si pomoct příborovým nožem).
  3. Těsto poté pevně srolujte do ruličky tak, jak vidíte níže na fotce.
  4. Ruličku těsto rozkrojte ostrým nožem napůl tak, že v horním konci necháte kousíček těsta spojený (aby se rolka nerozpadla).
  5. Oba konce ruličky otočte středem směrem nahoru, aby šly vidět jednotlivé vrstvy. Oba prameny poté překládejte přes sebe odshora až dolů.
  6. Těsto přeneste na plech, kde pletenec stočíte do věnce. Volné konce zastrčte na začátek rolky tak, aby věnec vypadal hezky a držel pohromadě.
  7. Pečte na 170 °C (program s ventilátorem bez grilu) přibližně 20 minut. Po upečení pocukrujte.

 

Shrnutí
recipe image
Recept na
Estonský KRINGEL: pletenec se skořicovou náplní
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *