Tortilla (vyslovujte “tortija”) je základem mexické kuchyně. Tradičně se tortilly připravují z kukuřičné mouky, v průběhu historie se ale začaly připravovat také z pšeničné mouky, a to díky skupině Židů žijících v mexickém exilu. Pro ně kukuřičná mouka nepatřila mezi košer jídla, nakonec si proto recept upravili podle svého. A tak vznikla pšeničná tortilla.
Tento druh tortilly se velmi podobá jiným druhům pšeničných placek, které se připravují na Blízkém východě. Patří mezi ně například arménský chléb lavaš nebo turecká yufka. Většinou se neliší v použitých ingrediencích, ale ve tvaru a způsobu použití. Nebojte se proto tento recept použít také například pro přípravu jídel turecké kuchyně.
V Mexiku se pšeničné tortilly používají pro přípravu burritos, můžete je ale také použít na quesadillas nebo tacos. Z tureckých jídel připravíte s tímto receptem například tureckou pizzu lahmajoon.
Recept na domácí pšeničné tortilly
Co potřebujete
- 270 g hladké pšeničné mouky
- 100 ml rostlinného oleje
- 150 ml teplé vody
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička soli
Jak na to
- Smíchejte všechny ingredience v misce. Jakmile se spojí, vysypte obsah misky na pomoučený vál a ručně propracujte.
- Nakrájejte těsto na jednotlivé porce. Pokud chcete větší tortilly (velikosti velkého talíře), rozdělte těsto na 6 dílů. Pokud chcete menší tortilly (velikosti středního talíře), rozdělte těsto na 8 dílů. Jednotlivé kousky propracujte a vytvořte z nich kuličky.
- Jednotlivé kuličky ručně rozplácněte na menší placky a nechte těsto 15 minut odpočívat.
- Rozválejte za pomoci válečku každou placku na tenkou tortillu.
- Rozpalte pánev na vyšší teplotu (bez oleje nebo jiného tuku), poté na ni položte tortillu. Opékejte přibližně jednu minutu z každé strany. Tortilla se lehce nafoukne, propeče a objeví se na ní temnější místa.
Hledáte recepty, u nichž můžete využít domácí tortillu? Vyzkoušejte:
- Mexické kuřecí FAJITAS: kouzlo jednoduchosti
- Mexické tacos s trhaným vepřovým masem PUERCO PIBIL
- Mexická QUESADILLA s kuřecím masem
5 thoughts on “Domácí pšeničná TORTILLA”