PASTÉIS DE NATA: portugalské košíčky se žloutkovým krémem

Od tajného receptu řádových sester k Unescem chráněné pekárně. Příběh pastéis de nata (v jednotném čísle pastel de nata) je plný zvratů. Původně tento dezert vymyslely a pekly řádové sestry v portugalském klášteře Mosteiro dos Jerónimos v lisabonské čtvrti Belém. Údajně za tento recept můžeme vděčit tomu, že se v klášterech používalo obrovské množství vaječných bílků na škrobení hábitů členů řádů, díky čemuž měli v klášterech přebytek žloutků. Díky tomu začaly vznikat recepty založené na žloutkových krémech. Recept na pastéis de nata by se ale těžko dostal na veřejnost, kdyby v roce 1820 v Portugalsku nedošlo k liberální revoluci. Během této revoluce byly postupně rozpouštěny náboženské řády a uzavírány kláštery. Mnichové z kláštera sv. Jeronýma si nejprve začali přivydělávat výrobou pastéis de nata, až svůj recept po uzavření kláštera prodali.

Tehdejší majitelé tajného receptu pak založili slavnou pekárnu s kavárnou, která funguje dodnes a byla dokonce zapsána do seznamu chráněného kulturního dědictví UNESCO. Vzhledem k tomu, že originální recept na pastéis jeho výrobci úspěšně tají, rozdělují se termíny na pastéis de Belém (v překladu “dezert z Belému” – originální pastéis připravené přímo v původní pekárně) a na pastéis de nata (v překladu “dezert s krémem” – všechny varianty snažící se o napodobení původního receptu). I tento recept je tedy jedním z pokusů o napodobení slavného dezertu a pro originál budete muset vyrazit do Lisabonu 🙂

P1190448

Recept na tradiční portugalské pastéis de nata

Co potřebujete

  • 450 g listového těsta
  • 500 g smetany
  • 60 g mléka
  • 170 g cukru krystal
  • 6 žloutků
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • citronová kůra

Jak na to

  1. Začneme přípravou náplně. Do hrnce si dejte smetanu, cukru, žloutky a přidejte trochu nastrouhané citronové kůry. V misce smíchejte mléko a kukuřičný škrob a dobře rozmíchejte.
  2. Smetanovou směs začněte zahřívat za stálého míchání, jakmile se bude blížit bod varu, přidejte mléko s kukuřičným škrobem a dále zahřívejte. Směs se nesmí vařit a pozor na připalování – směs míchejte bez přestání. Jakmile směs zhoustne, můžete sundat hrnec ze sporáku a nechat ji bokem zchládnout.
  3. Listové těsto si vyválejte do podlouhlého válečku a za pomoci nože rozkrájejte na 12 stejných kousků.
  4. Zapněte troubu na 200 °C.
  5. Formu na muffiny za pomoci mašlovačky vymažte rozpuštěným máslem. Do každé formičky vložte kousek listového těsta a prsty jej rozmačkejte tak, aby rovnoměrně pokrývalo celou plochu formičky a vytvořilo košíček, který budete plnit krémem.
  6. Jakmile máte připravené všechny formičky, vlijte do košíčků připravenou náplň.
  7. Pečte přibližně 15 minut. Povrch pastéis de nata by měl být opečený s tmavými místy.
  8. Po upečení můžete lehce posypat mletou skořicí.

Bom apetite!

Pastéis de nata (de Belém) - Ochutnejte svět

Shrnutí
recipe image
Recept na
PASTÉIS DE NATA: portugalské košíčky se žloutkovým krémem
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas
Hodnocení
4.51star1star1star1star1star Based on 17 Review(s)

7 thoughts on “PASTÉIS DE NATA: portugalské košíčky se žloutkovým krémem

  1. před lety jsem zkoušela dělat 😀 a totálně mi to nevyšlo 😀 takže od té doby na ně fakt jen od Portugalců 😀 ale tyhle vypadají luxusně:)

      1. Je fakt, že z vlastního těsta jsem je nezkoušela, ale z listového se povedly 🙂 takže věřím, že když člověk nemá po ruce Portugalce nebo si nechce zajet do Lisabonu, tak tato verze potěší 🙂

  2. Pořád se tomu blížím, ale vždycky to něčím není 100% 😀 co se mi stalo ale už po několikáté: při pečení mi krém uteče z košíčku a celé “pastelky” (pracovní název :D) se mi roztečou a jsou dost nevzhledné. Nevíte někdo, čím se toto děje?
    Jinak jsou moc super, mňam! 🙂

    1. Dobrý den, mám recept, kde je místo škrobu hladká mouka – na 300 ml mléka je 22 g mouky, 3 žloutky, 1 celé vejce, 140 g cukru, trochu sladké smetany. Těsto je listové, přiznám se, že kupuji hotové vyválené – 2 rolky. Stačí na 18 ks. Pekla jsem při 230 C cca 9 – 12 min, při nižší teplotě se neudělají ty hnědé flíčky. Ke konci je třeba hlídat. Eva 🙂

  3. S timhle receptem těžko něco srovnávat…je jednoduchý a perfektně funguje…představila jsem přímo místním v Portugalsku a řekli, že umím pasteis de nata lépe než oni 🙂 Stále se k němu vracím. Prostě topovka!!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *