PÃO DE QUEIJO: Brazilské sýrové bochánky

V první chvíli, kdy jsem je ochutnala, jsem věděla, že jsem našla novou závislost. Pão de queijo jsou tradiční brazilské sýrové bochánky, které mají elastickou konzistenci, výraznou sýrovou chuť a jsou nádherně nadýchané a vláčné uvnitř. Navíc je většinou dostanete hezky zatepla rozpečené, což jak už asi tušíte, je fakt pecka. V ulicích brazilských měst můžete koupit toto pečivo snad ve všech kavárnách či pekárnách, ale taky na nádražích nebo třeba v podniku Casa do Pão de Queijo, což je franšíza nabízející pão po celé Brazílii. A nakonec mám pro vás malé lingvistické okénko pro ty, co nemluví portugalsky: pão znamená chléb / pečivo, queijo znamená sýr. Pão de queijo se může přeložit jako sýrové pečivo. To jste nečekali, že? 😀

Kořeny tohoto receptu se dají vystopovat až do doby, kdy v Brazílii žili kolonizátoři a afričtí otroci. Jednou ze surovin, která se v této době pěstovala – a doposud na jihoamerickém kontinentu pěstuje – je cassava (jiné názvy plodiny jsou maniok, yuka nebo tapioka). Při zpracování cassavy vzniká jako vedlejší produkt škrobová voda, ze které se dal získat tapiokový škrob (neboli mouka). Právě tento škrob sbírali otroci a vyráběli z něj malé pečené bochánky. Dnes si můžete tapiokovou mouku celkem bez problému koupit v asijských potravinách (používá se také v asijských kuchyních), zdravých výživách nebo ve větších supermarketech.

Na konci 19. století po zákazu otroctví se zlepšily jejich životní podmínky a během farmaření tak měli k dispozici nové ingredience, jako je mléko a vejce. A tak se stalo, že v brazilském státě Minas Gerais smíchali těsto na tyto bochánky se zbytky tvrdého vyzrálého sýra a vznikl pão de queijo. Vyzrálá varianta sýru Minas se tradičně používá do receptu dosud, ale v našich podmínkách je možné jej nahradit jiným pevnějším slanějším sýrem, jako je gruyère nebo parmezán.

Pao de quiejo - brazilské sýrové bochánky - Ochutnejte svět

Recept na pao de queijo

Co potřebujete

  • 400 g tapiokové mouky
  • 320 ml mléka
  • 4 lžíce oleje
  • 130 g strouhaného parmezánu
  • 2 velká vejce
  • 3 lžičky soli

Jak na to

  1. Rozehřejte v hrnci mléko, olej a sůl. Jakmile začne bublat, sundejte z plotny.
  2. Nyní přichází fáze míchání – pokud máte kuchyňského robota, svěřte mu tuto práci, pokud ne, zvládnete to i vařečkou, ale trochu si máknete 🙂 Přidejte mouku a míchejte, dokud se vše nespojí do jedné koule. Těsto odložte a počkejte, dokud nevychladne. Pak po jednom přidávejte vejce. Pokaždé je třeba vejce do těsta zapracovat. (Těsto je mazlavé a vejce vypadá, že se do těsta nezapracuje, ale nakonec se vše spojí. Pokud nemáte robota, doporučuji vejce do těsta zapracovávat rukou.)
  3. Nakonec k těstu přidejte nastrouhaný sýr a znovu zapracujte.
  4. Připravte si plech vyložený pečicím papírem, hrnek s vodou a 2 lžíce. Lžící naberte těsto, druhou lžící ho sesuňte na papír. Tvořte takto kopičky těsta v pravidelných rozestupech. Poté si namočte prsty do studené vody a každý bochánek dotvarujte dokulata. Díky vodě se vám nebude těsto lepit na prsty.
  5. Pečte na 180 °C asi 20 minut dozlatova. Po upečení by měly být kuličky dozlatova opečené a pevné, uvnitř ale sýrově-krémové a vlhké.Pao de quiejo - brazilské sýrové bochánky - Ochutnejte svět

Shrnutí
recipe image
Recept na
PÃO DE QUEIJO: Brazilské sýrové bochánky
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas
Hodnocení
3.51star1star1star1stargray Based on 12 Review(s)

2 thoughts on “PÃO DE QUEIJO: Brazilské sýrové bochánky

  1. Delam je podle jednoho YT kanalu uz par let a pouivaji i mozzarellu. Dnes jdu zkusit Vas recept 🙂

    1. Iva:
      V Brazílii je poměrně drahá (nepoužívá se) a “není to ono”, každopádně inspiracím se meze nekladou a vyzkouším také někdy s mozzarellou 🙂
      Teda nikdy jsem tam nejedl takovou variantu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *