Sýr! To je hlavní ingredience této mexické pochoutky. Už samotné slovo je odvozeno od španělského “queso” nebo “sýr”. Na přípravu potřebujete pšeničné tortilly nebo kukuřičné tortilly, které se plní sýrem (a volitelně dalšími ingrediencemi) a poté se překládají napůl, aby vznikl půlměsíc. Mezi ingredience, které se přidávají k sýru jako náplň, většinou patří různé druhy masa spolu se zeleninou. Quesadilla se servíruje s tradičními mexickými omáčkami, jako je guacamole nebo salsa roja.
Běžně je tortilla upečená již před jejím plněním, v oblasti Valle de México se ale při přípravě postupuje úplně jinak. Nejprve se připraví těsto na tortillu ve tvaru kruhu, na které se z polovina naloží sýr a další náplň, pak se přehne a tortilla se usmaží. Tím, že je těsto před smažením syrové, se spojí okraje těsta a vytvoří plněnou kapsu ve tvaru půlměsíce. V této podobě patří mezi nejoblíbenější mexický street food a najdete jej na každém rohu kouzelného Ciudad de México!
Čím quesadillu naplnit? Kromě sýra můžete zvolit tradiční variantu s mletým masem a zeleninou, pokud masu neholdujete, zvolte žampiony nebo zeleninovou směs. Dá se říct, že neexistuje žádný prapůvodní recept, který určuje, co by quesadilla měla obsahovat. Zde vám přináším recept na quesadillu s kuřecím masem a zeleninou, doplněnou o sýr čedar, který se do quesadilly používá především v oblasti sousedící se Spojenými státy.
Recept na quesadillu s kuřecím masem a čedarem
Co potřebujete
- 2 kuřecí prsa
- 1 paprika (nebo ideálně směs různě barevných paprik)
- 1 větší cibule
- 2 stroužky česneku
- půl limetky
- snítka čerstvého koriandru
- chilli paprička
- sůl
- 2 pláty tortilly (kukuřičná nebo pšeničná)
- cca 150 g čedaru
Jak na to
- Nakrájejte si kuřecí prsa na drobné kousky, bohatě posypte solí, pepřem, koriandrem, šťávou z půlky limetky a chilli (sušené nebo čerstvé nakrájené na drobounké kousky). Promíchejte a nechte naložené, dokud si nepřipravíte ostatní ingredience.
- Nakrájejte na půlměsíčky cibuli, papriky si připravte na drobné kousky, česnek na plátky. Rozpalte pánev s trochou oleje a zeleninu osmahněte na vyšší teplotu, dokud se nepropeče.
- Jakmile začne zlátnout, přisypte kuřecí maso a na vyšší teplotu osmahněte, dokud maso nebude hotové.
- Na druhé pánvi si nasucho ohřejte a opečte oba pláty tortilly. Nyní máte dvě možnosti. Jednou z možností je vzít si jednu tortillu, masovou směs nasypat na její polovinu, posypat bohatě sýrem a pak přeložit její druhou polovinou přes směs. Tortilly máme teplé, přitlačíme je na sýr a ten se tak krásně začne roztékat. Druhou možností je na jednu celou tortillu nasypat masovou směs a sýr, pak jako poslední vrstvu položit druhou tortillu. Tortillu nezapomeňte lehce přitlačit, aby se ingredience sýrem spojily a quesadilla se jedla lépe.
- Servírujte s guacamole nebo jinou mexickou omáčkou pěkně zatepla.
4 thoughts on “Mexická QUESADILLA s kuřecím masem”