Harira (arabsky “al-haríra” neboli الحريرة al-ḥarīra) je tradiční arabská polévka oblíbená především na území Maroka a západního Alžírska. Jedná se o hustý a výživný pokrm z rajčat, čočky, cizrny a voňavého koření. Recept na hariru se v Maroku v rodinách předává po generace a patří mezi rodinné poklady, je proto jisté, že narazíte na různé podoby této polévky. V období Ramadánu se harira často jí jako první jídlo, kterým se přeruší půst a kterým začíná hodování. Mimo ramadán se servíruje jako první chod oběda nebo lehká a příjemná večeře. Často se servíruje s arabským chlebem – pitou, někdy ji doplňují také sušenými datlemi, fíky, vařenými vejci nebo dokonce medovými sladkostmi.
Stejně jako jiná tradiční jídla, tak i tento pokrm se v průběhu historie vařil ve spoustě variantách. Někdy k objasnění historie a podstaty určitého pokrmu stačí rozklíčovat název a jeho původ. Název harira ale může pocházet z mnoha různých slov, které všechny nějakým způsobem popisují tuto skvělou polévku: harrara (horké), harr (pikantní), harara (ohniště) nebo harir (hedvábí). Harira má všechno!
Recept na marockou hariru
Co potřebujete
- 250 g masa (hovězí, kuřecí nebo jehněčí)
- 3 lžíce čočky
- 250 g předem namočené cizrny (měla by být namočená alespoň 8 hodin před vařením)
- 3 lžíce rajčatového protlaku
- 1 velká cibule
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 6 rajčat (nebo 250 g rajčatového pyré)
- koření: 1 lžíce mletého zázvoru, 1 lžička pepře, 1 lžička skořice, půl lžičky kurkumy, 1 lžička římského kmínu
- bylinky: hrst čerstvého koriandru a hrst čerstvé petržele
- hrst nudlí vermicelli (tenké rýžové nudle)
- 2 lžíce hladké mouky
- sůl
Jak na to
Příprava
- Cizrnu namočte večer před vařením (měla by být namočená alespoň 8 hodin před vařením).
- Připravte si bylinky a zeleninu: Otrhejte lístky z koriandru a petržele, nahrubo je nasekejte. Nakrájejte nadrobno cibuli a celerové stonky. Rajčata nakrájejte a rozmixujte na pyré (pokud máte koupené pyré, nemusíte s ním již nic dělat).
- Nakrájejte maso na drobné kousky.
Vaření v tlakovém hrnci
- V tlakovém hrnci si rozehřejte trochu oleje nebo másla, vhoďte nakrájené maso a na vyšší teplotu osmahněte dozlatova ze všech stran.
- Přidejte do hrnce všechnu zeleninu (koriandr, petržel, cizrnu, čočku, cibuli, celer a rajčata) a bylinky (petržel a koriandr). Přidejte také veškeré koření (zázvor, pepř, skořice, kurkuma) a rajčatový protlak. Nepřidávejte sůl.
- Nakonec vše zalijte 3 hrnky vody. Zamíchejte, hrnec přikryjte pokličkou a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu a nechte dusit 1 hodinu.
Dokončení
- Nalámejte nudle na drobné kousky (pár centimetrů). Otevřete tlakový hrnec, vsypte nudle a pár minut nechte vařit, aby nudle změkly.
- Smíchejte hladkou mouku s 2 hrnky vody a dobře rozmíchejte. Postupné přilévejte ke směsi v hrnci a míchejte. Nechte cca 10 minut vařit.
- Ochutnejte a dochuťte solí a pepřem.
One thought on “Marocká polévka HARIRA s čočkou a cizrnou”