Marocká polévka HARIRA s čočkou a cizrnou

Harira (arabsky “al-haríra” neboli الحريرة‎ al-ḥarīra) je tradiční arabská polévka oblíbená především na území Maroka a západního Alžírska. Jedná se o hustý a výživný pokrm z rajčat, čočky, cizrny a voňavého koření. Recept na hariru se v Maroku v rodinách předává po generace a patří mezi rodinné poklady, je proto jisté, že narazíte na různé podoby této polévky. V období Ramadánu se harira často jí jako první jídlo, kterým se přeruší půst a kterým začíná hodování. Mimo ramadán se servíruje jako první chod oběda nebo lehká a příjemná večeře. Často se servíruje s arabským chlebem – pitou, někdy ji doplňují také sušenými datlemi, fíky, vařenými vejci nebo dokonce medovými sladkostmi.

Stejně jako jiná tradiční jídla, tak i tento pokrm se v průběhu historie vařil ve spoustě variantách. Někdy k objasnění historie a podstaty určitého pokrmu stačí rozklíčovat název a jeho původ. Název harira ale může pocházet z mnoha různých slov, které všechny nějakým způsobem popisují tuto skvělou polévku: harrara (horké), harr (pikantní), harara (ohniště) nebo harir (hedvábí). Harira má všechno!

Marocká polévka harira s cizrnou a čočkou - Ochutnejte svět

Recept na marockou hariru

Co potřebujete

  • 250 g masa (hovězí, kuřecí nebo jehněčí)
  • 3 lžíce čočky
  • 250 g předem namočené cizrny (měla by být namočená alespoň 8 hodin před vařením)
  • 3 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 velká cibule
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 6 rajčat (nebo 250 g rajčatového pyré)
  • koření: 1 lžíce mletého zázvoru, 1 lžička pepře, 1 lžička skořice, půl lžičky kurkumy, 1 lžička římského kmínu
  • bylinky: hrst čerstvého koriandru a hrst čerstvé petržele
  • hrst nudlí vermicelli (tenké rýžové nudle)
  • 2 lžíce hladké mouky
  • sůl

Jak na to

Příprava

  1. Cizrnu namočte večer před vařením (měla by být namočená alespoň 8 hodin před vařením).
  2. Připravte si bylinky a zeleninu: Otrhejte lístky z koriandru a petržele, nahrubo je nasekejte. Nakrájejte nadrobno cibuli a celerové stonky. Rajčata nakrájejte a rozmixujte na pyré (pokud máte koupené pyré, nemusíte s ním již nic dělat).
  3. Nakrájejte maso na drobné kousky.

Vaření v tlakovém hrnci

  1. V tlakovém hrnci si rozehřejte trochu oleje nebo másla, vhoďte nakrájené maso a na vyšší teplotu osmahněte dozlatova ze všech stran.
  2. Přidejte do hrnce všechnu zeleninu (koriandr, petržel, cizrnu, čočku, cibuli, celer a rajčata) a bylinky (petržel a koriandr). Přidejte také veškeré koření (zázvor, pepř, skořice, kurkuma) a rajčatový protlak. Nepřidávejte sůl.
  3. Nakonec vše zalijte 3 hrnky vody. Zamíchejte, hrnec přikryjte pokličkou a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu a nechte dusit 1 hodinu.

Dokončení

  1. Nalámejte nudle na drobné kousky (pár centimetrů). Otevřete tlakový hrnec, vsypte nudle a pár minut nechte vařit, aby nudle změkly.
  2. Smíchejte hladkou mouku s 2 hrnky vody a dobře rozmíchejte. Postupné přilévejte ke směsi v hrnci a míchejte. Nechte cca 10 minut vařit.
  3. Ochutnejte a dochuťte solí a pepřem.Marocká polévka harira s cizrnou a čočkou - Ochutnejte svět

Marocká polévka harira s cizrnou a čočkou - Ochutnejte svět

Shrnutí
recipe image
Recept na
Marocká polévka HARIRA s čočkou a cizrnou
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas
Hodnocení
4.51star1star1star1star1star Based on 11 Review(s)

One thought on “Marocká polévka HARIRA s čočkou a cizrnou

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *