LOHIKEITTO: Finská lososová polévka

V jednoduchosti je krása. A na severu ví, jak krásu vytvořit: v životě i na talíři. Vezmete si královskou surovinu: kvalitního lososa, přidáte k ní suroviny, které máte po ruce: brambory, mrkev, smetanu, hromadu čerstvého kopru… A vznikne vám lahodná krémová polévka, který zasytí, zahřeje, potěší. Před tím, než jsem ji poprvé ochutnala, jsem si říkala, že je to možná až moc jednoduché. Byla jsem ale překvapená, jak moc mě lohikeitto bavilo. Jen pro pořádek: lohi znamená v překladu losos a keitto polévka. Nečekaně. 🙂

Lososové a obecně rybí polévky (s lososem i s jinými rybami) se připravují po celé Skandinávii. Ve Švédsku se připravuje podobná polévka s názvem laxsoppa, v Norsku si můžete dát fiskesuppe med laks. Ve Finsku, odkud pochází tento recept na lohikeitto, se tato polévka s lososem a koprem servíruje většinou na oběd jako samostatný chod. Vznika jako rychlé a vydatné jídlo vhodné pro přípravu během dlouhé finské zimy, kdy není k dispozici čerstvá zelenina, jen ingredience, které najdete uskladněné ve spíži.

Finská lososová polévka lohikeitto

Recept na lososovou polévku lohikeitto

Co potřebujete (2–3 obědové porce)

  • rybí vývar (cca 1 litr) – instrukce níže
  • 300 g brambor
  • 2 velké mrkve
  • 1 menší pórek (nebo polovina většího)
  • 250 g lososa
  • vysokoprocentní smetana (použila jsem 40%, polévka díky této smetaně bude krémovější)
  • 1 lžíce másla
  • hrst čerstvého kopru
  • sůl
  • pepř

Rybí vývar

  • zbytky z ryby (hlava, páteř, ocas atd.) – pokud na polévku použijete jen filet z lososa, stáhněte ho z kůže a na vývar použijte jen kůži
  • pár kuliček nového koření
  • pár kuliček celého pepře
  • 2 bobkové listy
  • 1 mrkev
  • 1 cibule

Jak na to

  1. Nejprve si připravte rybí vývar: ideální je vyvařit z ryby hlavy, kosti a ocas. Pokud ale máte stejně jako já jen lososí filet, stáhněte ho z kůže a na vývar použijte alespoň kůži. Přidejte pár kuliček nového koření, pepře, bobkové listy, zelenou část pórku a jednu mrkev. Vařte půl hodiny, poté přeceďte.
  2. Brambory oškrábejte a nakrájejte na kostky odpovídající jednomu soustu. Mrkev očistěte a nakrájejte na kolečka –⁠ kousky mrkve by měly být menší než kousky brambor (mrkev se vaří déle než brambory a chceme, aby se obě suroviny uvařily zaráz). Pórek nakrájejte na kolečka.
  3. Na lžíci másla osmahněte pórek, poté přidejte brambory a mrkev. Zalijte vývarem, ale jen tak, aby byla zelenina ponořená a uvařila se. Vařte, dokud zelenina nebude měkká.
  4. Lososa nakrájejte na několikacentimetrové kostky. Přidejte ho do polévky, ve stejnou chvíli můžete přilít také smetanu a nasekaný kopr. Vařte cca 3–⁠5 minut podle velikosti kostek. Míchejte co nejméně, aby se losos nerozpadl.
  5. Dochuťte solí a pepřem. Na talíři ještě posypejte čerstvým nasekaným koprem.
Shrnutí
recipe image
Recept na
LOHIKEITTO: Finská lososová polévka
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *