Kukuřice v kokosové omáčce je somálským receptem typickým především pro svahilské pobřeží, kde se často servíruje s jehněčím masem a sladkým chlebem s karmamomem zvaným mahamri. Kukuřice je pro oblast Somálsko velmi typická a připravuje se různými způsoby (také jako známá kukuřičná kaše polenta). V tomto jídle se projevují vlivy okolních kuchyní, které měly v průběhu historie velký vliv na somálskou kuchyni, a to kuchyně indická, arabská nebo italská.
Takto připravená kukuřice je skvělou přílohou jak ke grilovanému masu, tak může být i lehkou vegetariánskou večeří.
Recept na somálskou kukuřici v kokosové omáčce Galey iyo Qumbo
Co potřebujete
- kukuřice
- 250 ml kokosového mléka
- 250 ml vody
- 120 ml pasírovaných rajčat
- 1 velká cibule
- 1 lžička koření kurkuma
- sůl
Jak na to
- Pokud jste koupili již podušenou kukuřici, pak ji stačí nakrájet na cca 3 kousky. Pokud máte kukuřici čerstvou, vařte ji v osolené vodě cca 30 minut, dokud nebudou měkké.
- Všechny ingredience na omáčku (nakrájenou cibuli, mléko, voda, rajčata, turmeric a sůl) dejte do pánve s vyšším okrajem a dobře promíchejte. Na mírném plameni zahřívejte, pak přidejte kousky kukuřice a přiveďte k varu. Cibule se opravdu neopéká, ale vaří v omáčce.
- Vařte cca 10 minut. Kukuřici průběžně otáčejte a polévejte omáčkou.
- Servírujte v misce kukuřici i s omáčkou. Podávejte jako přílohu k masu nebo jako lehkou večeři. Doporučuji nezapomenout na zásobu ubrousků, protože se kukuřice jí rukama a omáčku budete mít úplně všude 🙂
Shrnutí
Recept na
Kukuřice v kokosové omáčce GALEY IYO QUMBO
Ochutnáno
Doba vaření
Celkový čas