Stejně jako Turecko je napůl evropské a napůl arabské, stejně tak se v turecké kuchyni míchají vlivy staré otomanské říše s evropskými jídly. A Turkové jako živý a hovorný národ často tráví spoustu času na ulici, kde se mohou stravovat u některého z početných stánků s jídlem. Právě kebab je oblíbenou specialitou, i když v České republice si pod ním spousta lidí nepředstavuje mleté maso a ještě méně jej známe zabalený v opečeném lilku.
Recept na turecký kebab v lilku
Co potřebujete
- 1 lilek
- 500 g mletého hovězího masa
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- sůl a pepř
- máta, oregano, petržel, kmín
Na omáčku
- 500 g pasírovaných rajčat
- menší cibule
- stroužek česneku
- sůl a pepř
- půl lžičky oregana
- půl lžičky skořice
Jak na to
- Celé lilky nakrájejte na tenké plátky a plátky poté na polovinu, abyste získali dlouhé pásky. Tyto pásky posypte solí a nechte odložené bokem cca 15 minut. Sůl z nich vytáhne přebytečnou sůl, kterou pak snadno osušíte papírovou utěrkou.
- Mezitím si připravte maso – smíchejte mleté maso, nadrobno nakrájenou cibuli, nasekaný česnek a koření.
- Z masa si připravte malé placičky.
- Lilky osušte a na troše oleje je opékejte z obou stran.
- Na oleji poté opečte také masové placky – kebaby.
- Na talíř si položte do kříže dva pásky opečeného lilku a do středu položte kebab. Lilek poté postupně překládejte přes maso, poté přidejte kousek rajčete a papriky. Celou hromádku poté propíchněte dohromady párátkem.
- Jednotlivé kebaby v lilku naskládejte do pekáčku.
- Připravte si omáčku. Na pánvi, kde jste smažili lilky i maso, osmahněte nasekanou cibuli a česnek. Přidejte pasírovaná rajčata a dochuťte solí, pepřem, oregánem a troškou skořice. Omáčku nalijte kolem kebabů v lilku a pekáč dejte na cca 10 minut do trouby.
- Servírujte s rýží.
Shrnutí
Recept na
Domácí kebab v lilku - PATLICANLI İSLİM KEBABI
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas
Hodnocení
1 Review(s) Based on
Pěkné recepty! Budu navštěvovat častěji. Díky.