ZABAIONE: Italský žloutkový krém s ovocem

Zabaione (v italštině také zabaglione) je nádherně nadýchaný žloutkový krém ochucený sladkým vínem. Někomu prý připomíná našlehaný vaječňák, v případě zabaione se ale nejedná o pití, nýbrž o dezert – jí se buď přímo lžičkou v doprovodu ovoce či šlehačky, případně se servíruje jako omáčka třeba k italské obdobě vánočky s názvem panettone.

Recept na tento nenáročný a delikátní dezert se poprvé objevil už ve středověku, dnes se považuje za typický dezert z města Piedmont na severozápadě Itálie. Z italských kuchyní se ale rozšířil po celém světě: velmi oblíbený je ve Francii, kde je znám po jménem sabayon, dorazil ale také do jižní Ameriky. Popularitu si získal například v Argentině a v Uruguyai, kde ho najdete pod jménem sambayón.

Jeho výhodou je, že se připravuje jen z několika málo ingrediencí, je ale třeba jim při přípravě věnovat náležitou péči. Doporučuji si pořídit teploměr, který vám pomůže pohlídat si teplotu, a také ruční mixér se šlehací metličkou, díky kterému vám při dlouhém šlehání neupadne ruka. Nedávno jsem ten svůj při pečení odvařila, tak bych chtěla poděkovat firmě Mall.cz za to, že mě pro tento recept zasponzorovala a poslala mi nový mixér s komplet příslušenstvím. Jde se šlehat! 🙂

Zabaione: italský žloutkový krém s ovocem - Ochutnejte svět

Recept na zabaione

Co potřebujete

  • 80 g žloutků (cca 4 žloutky)
  • 80 g cukru
  • 80 g vína Marsala (je možné použít také jiné aromatické sladší víno, například muškát, sherry nebo bílé portské)

Na servírování

  • cukrářské piškoty (savoiardi)
  • čerstvé ovoce: skvělé jsou maliny, jahody nebo borůvky

Jak na to

  1. Ve středně velkém hrnci vyšlehejte žloutky s cukrem do nadýchané bílé pěny.
  2. Vezměte si větší hrnec, nalijte do něj několik centimetrů vody a přiveďte k varu. Stáhněte teplotu, ať vody jen lehce probublává. Dejte na něj hrnec s vyšlehanými žloutky.
  3. Přilijte víno a pokračujte ve šlehání na nižší rychlost. Směs bude ze začátku dost tekutá, postupně bude ale nabývat na objemu a houstnout.
  4. Pokračujte ve šlehání za stálého šlehání, dokud nebude teplota krému 80 °C. To zjistíte za pomoci kuchařského teploměru. Pokud ho nemáte po ruce, šlehejte dokud krém nebude jen lehce nažloutlý až bílý, nádherně nadýchaný a hustý tak, že při nabrání na lžíci bude držet hezký kopeček. Také by měl krém být teplý, to značí, že se žloutky částečně provařily.
  5. Nyní můžete servírovat: nejčastěji se krém servíruje s ovocem a cukrářskými piškoty. Ovoce doporučuji dát na dno skleničky, cukrářský piškot můžete do krému zapíchnout nebo ho servírovat vedle skleniček. Krém doporučuji servírovat ihned – při delším skladování se od pěny začne oddělovat tekutá část.Zabaione: italský žloutkový krém s ovocem - Ochutnejte svět

 

Shrnutí
recipe image
Recept na
ZABAIONE: Italský žloutkový krém s ovocem
Ochutnáno
Doba vaření
Celkový čas
Hodnocení
4.51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)

2 thoughts on “ZABAIONE: Italský žloutkový krém s ovocem

  1. Dobrý večer, chci se zeptat na dobu skladování. Dezert zní velice lákavě, ráda bych ho nabídla jako vzorek v kavárně. Máte nějak odzkoušeno, jak dlouho vydrží v lednici než se začne oddělovat tekutá část? jak píšete v závěru receptu. Děkuji za odpověď, Verča

    1. Hezký den, vždy jsem ho servírovala ihned po přípravě, protože poté se začala oddělovat tekutá část. Tedy vydrží max pár hodin. Nicméně našla jsem informaci, že se může skladovat i 2-3 dny (samozřejmě v lednici!) s tím, že tekutou část před servírováním krátce zašleháte zpátky do krému. Vyzkoušeno to ale nemám, tak by to chtělo otestovat, jestli struktura zůstane stejná 🙂 Mějte se hezky! Petra

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *