Sanmarinské BUSTRENGO: vánoční koláč s jablky, fíky a rozinkami

Jablka se skořicí, sušené fíky a rozinky – to vás naladí na tu správnou vánoční notu! Tento vláčný koláč s názvem bustrengo se skvěle hodí na zimní rodinné snídaně i ke štědrovečerní večeři jako sladká tečka. Je totiž nejoblíbenějším vánočním koláčem v nejmenším státě Evropy – San Marinu – a také v sousední Itálii. Často se připravuje především v italském regionu Emilia-Romagna, který se nachází severně nad San Marinem.  Italský vliv je díky použitým ingrediencím více než jasný – při pečení se používá polenta, olivový olej a ovoce typické pro Apeninský poloostrov. Vánoční koláče z ovoce a sušených plodů se ale připravují nejen na jihu Evropy, ale také například v Německu (stollen) nebo ve Velké Británii (bara brith).

Tradičně se bustrengo připravovalo v měděné nádobě s pokličkou přímo na horkých uhlících, dnes si bohatě vystačíte s troubou 🙂

Bustrengo - polentový koláč s jablky, fíky a rozinkami - Ochutnejte svět

Recept na jablečný koláč bustrengo

Co potřebujete

  • 100 g hladké pšeničné mouky
  • 50 g kukuřičné polenty
  • 50 g strouhanky
  • 50 g cukru krystal
  • 250 ml mléka
  • 2 vejce
  • 50 g medu
  • 25 ml olivového oleje
  • 0,5 kg jablek
  • 100 g sušených fíků
  • 100 g rozinek
  • kůra z 1 citronu
  • kůra z 1 pomeranče
  • 1 lžička skořice

Jak na to

  1. Smíchejte suché ingredience – mouku, polentu, strouhanku, cukr a skořici. V druhé misce vyšlehejte tekuté ingredience – mléko, vejce, med a olej. Jablka oloupejte a nakrájejte na kostky, fíky nakrájejte na drobnější kousky. Ostrouhejte kůru z citronu i z pomeranče.
  2. Postupně přisypávejte suché ingredience k tekuté směsi, přidejte citronovou a pomerančovou kůru a míchejte, aby se vše dobře spojilo. Poté přisypejte jablka, fíky, rozinky a znovu promíchejte. Vylijte těsto do pečicí formy a pečte na 160 °C přibližně 50 minut.
  3. Po upečení by měl být koláč pevný a nahoře dozlatova opečený.Bustrengo - polentový koláč s jablky, fíky a rozinkami - Ochutnejte svět
Shrnutí
recipe image
Recept na
Sanmarinské BUSTRENGO: vánoční koláč s jablky, fíky a rozinkami
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas
Hodnocení
4.51star1star1star1star1star Based on 14 Review(s)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *