Dvě křehká kolečka slepená sladkou karamelovou náplní a obalená ve strouhaném kokosu. Výsledek se rozplyne na jazyku jako sníh na sluníčku. To jsou alfajores!
Původ receptu na toto slepované cukroví můžeme vystopovat až do středověkého Španělska, kde se v arabském království Al-Andalus připravovaly sladkosti s tímto názvem. Název pochází z arabského slova al-hasú, které v překladu znamená náplň. Spolu s kolonizátory se pak dostaly až do jižní Ameriky, kde brzy získaly na popularitě. Po celém kontinentu se nyní připravují alfajores v mnoha různých verzích – mohou být slepené náplní z karamelu, čokolády nebo marmelády, mohou se namáčet v čokoládě nebo jen sypat cukrem.
Na této stránce najdete argentinské alfajores, které jsou slepené tzv. dulce de leche (karamelizované kokosové mléko). Je u nás trochu hůře k sehnání, ale můžeme jej nahradit velmi podobným karamelovým salkem.
Recept na argentinské alfajores
Co potřebujete
- 300 g maizeny (kukuřičného škrobu)
- 200 g hladké mouky
- 150 g cukru
- 200 g másla
- 3 žloutky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- půl lžičky jedlé sody
- 1 lžička vanilkové esence
- 1 lžíce citronové kůry
- volitelné: 1 lžíce koňaku
Na náplň
- dulce de leche nebo karamelové salko
- strouhaný kokos
Jak na to
- V misce smíchejte mouku, maizenu (kukuřičný škrob), jedlou sodu a prášek do pečiva. V druhé misce vyšlehejte máslo s cukrem, žloutky, koňak, vanilkovou esenci, citronovou kůru. Poté smíchejte.
- Jakmile se ingredience spojí, vysypejte je na vál a pořádně těsto prohnětejte. Na pomoučeném válu poté vyválejte těsto na výšku asi půl centimetru. Vykrajujte kolečka o průměru cca 4 cm, která skládejte na plech vyložený pečicím papírem.
- Přesuňte na plech a pečte na 180 °C cca 10 minut. Poté sundejte z plechu a počkejte, dokud nezchládnou.
- Slepte vždy dvě kolečka k sobě za pomoci dulce de leche (nebo karamelového salka) a jemně je přitiskněte k sobě, aby náplň dosahovala až k okrajům. Poté z boku otiskněte v kokosu, aby se nalepil na náplň.
- Hotové alfajores by měly vypadat tak, jak vidíte dole na obrázku. Doporučuji je skladovat v lednici nebo v chladu.