Jablka se skořicí, sušené fíky a rozinky – to vás naladí na tu správnou vánoční notu! Tento vláčný koláč s názvem bustrengo se skvěle hodí na zimní rodinné snídaně i ke štědrovečerní večeři jako sladká tečka. Je totiž nejoblíbenějším vánočním koláčem v nejmenším státě Evropy – San Marinu – a také v sousední Itálii. Často se připravuje především v italském regionu Emilia-Romagna, který se nachází severně nad San Marinem. Italský vliv je díky použitým ingrediencím více než jasný – při pečení se používá polenta, olivový olej a ovoce typické pro Apeninský poloostrov. Vánoční koláče z ovoce a sušených plodů se ale připravují nejen na jihu Evropy, ale také například v Německu (stollen) nebo ve Velké Británii (bara brith).
Tradičně se bustrengo připravovalo v měděné nádobě s pokličkou přímo na horkých uhlících, dnes si bohatě vystačíte s troubou 🙂
Recept na jablečný koláč bustrengo
Co potřebujete
- 100 g hladké pšeničné mouky
- 50 g kukuřičné polenty
- 50 g strouhanky
- 50 g cukru krystal
- 250 ml mléka
- 2 vejce
- 50 g medu
- 25 ml olivového oleje
- 0,5 kg jablek
- 100 g sušených fíků
- 100 g rozinek
- kůra z 1 citronu
- kůra z 1 pomeranče
- 1 lžička skořice
Jak na to
- Smíchejte suché ingredience – mouku, polentu, strouhanku, cukr a skořici. V druhé misce vyšlehejte tekuté ingredience – mléko, vejce, med a olej. Jablka oloupejte a nakrájejte na kostky, fíky nakrájejte na drobnější kousky. Ostrouhejte kůru z citronu i z pomeranče.
- Postupně přisypávejte suché ingredience k tekuté směsi, přidejte citronovou a pomerančovou kůru a míchejte, aby se vše dobře spojilo. Poté přisypejte jablka, fíky, rozinky a znovu promíchejte. Vylijte těsto do pečicí formy a pečte na 160 °C přibližně 50 minut.
- Po upečení by měl být koláč pevný a nahoře dozlatova opečený.