Gnocchi jsou italské bramborové noky. Nejčastěji jsou spojovány se severní Itálií, noky se ale připravují v různých podobách po celé apeninském poloostrově, a to s použitím různých ingrediencí: základní verzí jsou bramborové gnocchi s moukou, některé verze se připravují s ricottou nebo zeleninovým pyré (např. dýňové nebo špenátové noky). Bramborové nočky se začaly v Evropě připravovat poté, co byly brambory přivezeny z Ameriky.
Každý italský region či město má svůj vlastní recept na přípravu a dochucení gnocchi. V Piedmontu a Lombardii se nejčastěji gnocchi připravují s jednoduchou máslovou omáčkou a parmezánem nebo se sýrovou omáčkou (někdy se gnocchi před servírováním dokončují pod grilem, aby se sýr před servírováním hezky opekl). Ve Veroně se servírují gnocchi alla veronese s rajčaty. Na pobřeží Sorrenta se připravují gnocchi alla sorrentina: gnocchi se zapečou s rajčatovou omáčkou, bazalkou a mozzarellou. Jednou ze známých variací na gnocchi jsou gnocchi alla romana: jedná se o krupicové těsto nakrájené na kolečka a zapečené s dalšími ingrediencemi.
Naučte se velmi jednoduchý základní recept na bramborové gnocchi a ochutnejte verze s různými omáčkami. Recepty na 3 omáčky najdete na konci stránky!
P. S.: Nezapomeňte, že správná výslovnost gnocchi je “ňoki”. 🙂
Recept na bramborové gnocchi
Co potřebujete (cca 2 porce)
Jak na to
- Celé očištěné brambory vařte v osolené vroucí vodě. Neměly by být úplně měkké, při zapíchnutí vidličky byste měli cítit, že to nejde úplně snadno. Může to trvat 20-40 minut podle velikosti brambor. Slijte poté vodu z brambor a ještě horké je oloupejte.
- Brambory nyní buď prolisujte ručním lisem, nebo je prožeňte ručním mlýnkem. Proces opakujte několikrát, dokud nebudou brambory prolisované najemno bez hrudek. Poté přidejte mouku, rozkvedlané vajíčko a sůl.
- Těsto nejprve promíchejte vařečkou, poté jej zpracujte ručně na pomoučeném válu. Nehnětejte těsto příliš dlouho, stačí, aby se všechny ingredience dobře promíchaly a spojily. Těsto by mělo být tvárné, ale ne lepivé, v případě potřeby proto můžete přidat trochu mouky.
- Těsto si rozdělte na 8 dílů, které budete postupně dále zpracovávat.
- Vezměte si první díl těsta a vyválejte jej do tvaru válečku. Ten poté nakrájejte nožem na jednotlivé gnocchi. Snažte se, aby jednotlivé noky byly stejně velké.
- Každý noček ještě poválejte v omoučených dlaních, abyste vytvořili hezký oválný tvar.
- Nyní si vezměte vidličku a obraťte ji špičatým koncem dolů. Každý nok srolujte po vidličce směrem dolů, aby se na něm ze všech stran vytvořily vroubky. Tyto vroubky zajistí, že se na něm bude dobře držet omáčka.
- Opakujte celý proces se všemi díly těsta a jednotlivými noky. Hotové gnocchi skládejte na pomoučený talíř.
- Ve větším hrnci přiveďte k varu dostatek vody, lehce osolte. Jakmile voda vře, přidejte noky – jen tolik, aby se jednotlivé kousky nedotýkaly. Vařte 2 minuty. Jakmile noky vyplavou na povrch, vyjměte je děrovanou naběračkou.
- Opakujte celý proces, dokud nebudou uvařené všechny kousky. Je možné, že se po uvaření budou nočky lepit k sobě, v tom případě na ně stačí kápnout trošku olivového oleje a promíchat je. Olej zajistí, že se noky neslepí. Poté noky promíchejte s omáčkou podle vlastní volby.
Tipy na omáčky
Gnocchi alla sorrentina (gnocchi zapečené s rajčatovou omáčkou a mozzarellou)
- 300 g rajčatového suga
- 100 g mozzarelly
- 100 g parmezánu
- hrst bazalky
- sůl
Gnocchi připravte a uvařte podle návodu výše. Poté je smíchejte s rajčatovou omáčkou, nasekanou bazalkou a osolte. Směs vylijte do zapékací formy a rozprostřete. Mozzarellu nakrájejte na drobné kousky a bohatě jí gnocchi posypejte. Parmezán nastrouhejte nahoru. Pečte v troubě s funkcí gril, dokud se sýr nerozteče.
Gnocchi burro e salvia (gnocchi s máslem a šalvějí)
- 80 g másla
- 100 g parmezánu
- hrst lístků šalvěje
- špetka pepře
Gnocchi připravte a uvařte podle návodu výše. Na pánvi rozpusťte máslo a přihoďte lístky šalvěje. Chvíli opékejte a lehce směs opepřete. Poté přelijte přes uvařené noky. Nahoru nastrouhejte parmezán.
Gnocchi alla veronese (gnocchi s rajčatovou omáčkou)
- 400 g rajčatového suga
- 100 g parmezánu
- 1 velká cibule
- sůl
- pepř
- skořice
Gnocchi připravte a uvařte podle návodu výše. Osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli na olivovém oleji, poté přidejte rajčatové sugo a dochuťte solí, pepřem a skořicí. Nechte chvíli povařit, poté přelijte přes uvařené gnocchi. Nahoru nastrouhejte parmezán.