Tradiční jídlo vídeňských kaváren s těžko vyslovitelným názvem kaiserschmarrn se může servírovat nejen jako snídaně nebo jako dezert, ale také jako hlavní jídlo. Jedná se vlastně o druh palačinky, která se nejprve opéká vcelku, poté se “nacuckuje” na menší kousky, opeče s cukrem a doplní o marmeládu nebo zavařeninu.
V překladu znamená kaiserschmarrn císařský trhanec, což odkazuje k původu tohoto jídla. Podle jedné z legend jej připravila sama císařovna, když se jí nepodařilo palačinku vcelku obrátit a potrhala ji na kousky. Podle jiné z legend připravil císařský trhanec farmář, u kterého se nečekaně zastavil na oběd císařský pár. Nervozitou palačinku roztrhnul na několik menších kousků, a aby své pochybení zakryl, pomazal ji švestkovou marmeládou.
Jídlo je populární nejen v Rakousko, ale také na jihu Německa. Jeho název se dokonce používá jako metafora pro nepořádek nebo zmatek. Pod jinými názvy se tato sladká delikatesa připravuje také ve Slovinsku (cesakrski praženec) nebo v Maďarsku (császármorzsa).
Recept na císařský trhanec (kaiserschmarrn)
Co potřebujete (porce na velkou pánev)
Na těsto
- 200 g hladké mouky
- 400 ml mléka
- 4 vejce
- hrst rozinek
- 2 lžíce rumu
- špetka soli
Na dokončení
- 3 lžíce cukru krystal
- 1 lžička skořice
- máslo na opečení (cca 50 g)
- moučkový cukr na posypání
- hustá zavařenina nebo džem s kousky ovoce (ideální je lesní ovoce)
Jak na to
- Rozinky zalijeme rumem a necháme je chvíli nasáknout. Oddělíme žloutky a bílky. Metličkou smícháme žloutky s mlékem, hladkou mouku a špetkou soli.
- Bílky vyšleháme do tužšího sněhu a lehce zapracujeme do těsta.
- Na pánvi rozehřejte máslo. Vylijte na něj veškeré těsto a rozprostřete rovnoměrně po celé pánvi. Pak na těsto nasypte rovnoměrně rozinky (vylovené z rumu). Nechte opékat cca 7 minut na střední plamen, dokud nebude spodní strana opečená dozlatova.
- Poté placku obraťte a nechte opékat pár minut, aby se těsto začalo opékat i z druhé strany. Poté začněte těsto trhat přímo v pánvi na menší kousky.
- Zasypejte roztrhané těsto cukrem krystal a skořicí. Poté kousky promíchávejte, zatímco se cukr rozpouští a lehce karamelizuje.
- Přesuňte císařský trhanec na talíř a posypejte moučkovým cukrem. Do menší misky dejte zavařeninu nebo džem podle vlastního výběru a servírujte přímo na talíři s trhancem.