Irské BOXTY: bramboráky ze syrových i vařených brambor

V jednoduchosti je krása. Své o tom ví také na severu Irska, kde se začaly připravovat bramborákové placky zvané boxty (někdy také stamp, v překladu razítko, podle jejich tvaru). První recepty datují až do 17. století, kdy jídla z brambor začala tvořit jednu z nejdůležitějších součástí irské kuchyně. To také vysvětluje, proč byl pro Irsko natolik zničující hladomor v 19. století způsobený neúrodou brambor. Jakmile se situace zlepšila, také boxty a jiná bramborová jídla se vrátila na irské talíře a zůstala na nich dodnes.

Původně se boxty připravovaly jen z mouky, brambor a mléka. Časem se začaly přidávat ingredience, jako jsou vejce, bylinky nebo česnek – pak se výsledné placky podobají trochu víc našim bramborákům. Jeden větší rozdíl zde ale stále najdeme – boxty se připravuje nejen ze syrových nastrouhaných brambor, ale také z bramborové kaše. Díky tomu má výsledná placka velmi jemnou konzistenci a podobá se spíš slané bramborové palačince. Objevila jsem také recepty, ve kterých se bramborové těsto místo smažení peklo v pekáčku.

Co vás možná překvapí, je to, že se boxty tradičně servírovaly nasladko s jablečnou omáčkou, cukrem a zakysanou smetanou. Slaná varianta se ale brzy stala stejně oblíbenou. Nejčastěji se naslano připravují boxty se zakysanou smetanou a nasekanou jarní cibulkou nebo pažitkou. Vyzkoušela jsem i nahradit smetanu řeckým bílým jogurtem a bylo to super! Ke slané variantě se může přidat také opečená slanina nebo trochu čedaru.

Boxty - irské bramboráky naslano i nasladko - Ochutnejte svět

A na závěr jedna perlička. Existuje stará irská říkanka, která vypráví o tom, proč je dobré umět boxty 🙂

“Boxty on the griddle,

Boxty in the pan,

If you can’t make boxty,

You’ll never get a man.

Boxty on the griddle,

Boxty in the pan,

The wee one in the middle,

That’s the one for Mary Anne.”

(volný překlad: Boxty na plotně, boxty na pánvi, pokud neumíš připravit boxty, nikdy nedostaneš muže. Boxty na plotně, boxty na pánvi, ten malý uprostřed, to je ten pro Mary Anne.)

Boxty - irské bramboráky naslano i nasladko - Ochutnejte svět

Recept na irské bramboráky boxty

Co potřebujete

  • 1 hrnek strouhaných brambor
  • 1 hrnek bramborové kaše
  • 1 hrnek hladké mouky
  • půl hrnku plnotučného mléka
  • 2 vejce
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička mletého pepře
  • olej na smažení

Jak na to

  1. V misce rozkvedlejte vejce s mlékem. Přisypejte všechny suché ingredience (mouku, sodu, sůl a pepř) a dobře promíchejte, aby v těstě nebyly žádné hrudky. Nakonec přidejte nahrubo nastrouhané brambory a bramborovou kaši. Kaši je ideální mít již vychladlou z jiného dne, případně můžete brambory uvařit a rozmačkat přímo před přípravou bramboráku. Je ale důležité nechat kaši před přimícháním do těsta vychladnout.
  2. Na nepřilnavé pánvi rozehřejte několik lžic oleje na smažení. Lžičkou vytvářejte přibližně půlcentimetrové palačinky a nechte je opékat, dokud nebudou zespodu dozlatova opečené. Většinou je čas je obrátit ve chvíli, kdy se v těstě začnou objevovat malé bublinky. Budou potřebovat smažit asi 5 minut z každé strany.
  3. Před servírování ozdobte zvolenou oblohou, na obrázku níže najdete zakysanou smetanou a nasekanou jarní cibulku.Boxty - irské bramboráky naslano i nasladko - Ochutnejte svět

 

Shrnutí
recipe image
Recept na
Irské BOXTY: bramboráky ze syrových i vařených brambor
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

2 thoughts on “Irské BOXTY: bramboráky ze syrových i vařených brambor

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *