Pokud máte rádi ty nejjednodušší a přitom efektní recepty, pak si tento zamilujete. Funnel cake neboli “trychtýřový dezert” se připravuje z jednoduchého palačinkového těsta, které připravíte za pár minut. Trik spočívá v tom, že těsto přelijete přes trychtýř (nebo za pomoci modernějších vynálezů – plastové láhve s pítkem) do rozpáleného oleje a usmažíte. Díky tomu si můžete vyhrát s tvary, které v oleji tvoříte. Nejjednodušší jsou kruhové placky, vyzkoušet můžete i mřížku nebo cokoli jiného, co vás napadne.
Jak tento dezert vznikl? Funnel cake je rozšířený americký název pro sladkost, kterou údajně začali připravovat v americké Pensylvánii německy mluvící přistěhovalci pod názvem drechter kucha (ti s trocohou představivosti najdou podobu slova “drechter” s českým “trychtýř” :-). Ti přicházeli na americký kontinent v průběhu 17. a 18. století a s sebou přinesli tento recept, který se v Evropě připravoval už ve středověku. Dočetla jsem se, že se původně připravoval z kváskového těsta, jež se nalilo do misky s dírkou ve dně, kterou se nechalo těsto protéct do pánve. Před servírováním se posypávalo nejen cukrem, ale také trochou soli. V 19. století už byl oblíbenou sladkostí, která se připravovala na Vánoce a na Nový rok na trzích.
Tolik výlet do historie. Níže najdete velmi základní recept na funnel cake i s postupem, jak docílit skvělého a náramně křupavého výsledku. Tento recept samozřejmě můžete podle libosti upravovat, vylepšovat a doplňovat. Do těsta můžete přidat cukr nebo kakao, na ozdobu můžete použít také šlehačku, čerstvé ovoce nebo třeba karamelovou polevu. Vše, co si doma sypete na palačinky nebo wafle, můžete nasypat i na křupavé placky funnel cake.
Recept na funnel cake
Co potřebujete
- 1 hrnek plnotučného mléka
- 1 velké vejce
- 1 hrnek hladké mouky
- půl lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
- moučkový cukr na posypání
- olej na smažení
+trychtýř nebo plastová láhev s “pítkem”
Jak na to
- V misce rozkvedlejte vejce s mlékem. Poté přisypejte mouku s práškem do pečiva a špetkou soli a vymíchejte hladké těsto.
- Připravte si trychtýř nebo láhev s “pítkem”. Láhev je pro použití určitě pohodlnější. Doporučuji z víčka vyloupnout těsnění, které brání vytečení tekutiny, aby se vám snadněji pracovalo, viz fotka níže.
- Těsto nalijte do lahve, uzavřete víčkem a v pánvi rozpalte dostatečné množství oleje (aspoň 2-3 cm na výšku)
- Nalijte z lahve těsto do rozpáleného oleje tak, že budete v oleji vytvářet různé obrazce. Nejjednodušší je stříkat těsto do tvaru kruhu, představivosti se ale meze nekladou 🙂 Smažte dozlatovat. Je možné, že vprůběhu smažení bude třeba placku otočit, aby se opekla i z druhé strany.
- Před servírováním posypte cukrem nebo polevou podle chuti. Základní těsto neobsahuje cukr, takže se pocukrování určitě nebojte. Dobrou chuť!