Francouzský slaný koláč QUICHE a tipy na náplně

Slané koláče jsou známé po celém světě – jeden z nejoblíbenějších je zcela jistě francouzský quiche (vyslovuj “kiš”). Jemné máslové těsto můžete naplnit spoustou variací náplní, které budou skvělým lehkým obědem, večeří i pohoštěním na party. Může být servírován teplý i studený.

Jednou z nejznámější variant koláče je quiche lorraine (v překladu lotrinský quiche nebo lotrinský koláč), díky kterému se můžeme vydat do historie. Právě zmíněný region Lotrinsko totiž patřil dříve Německu, a tak quiche má ve své podstatě německý původ. Slovo quiche pak pochází z německého kuchen, což znamená koláč. V průběhu historie se stal quiche populární také mimo Francii – během druhé světové války se stal oblíbeným ve Velké Británii, poté i v USA. Tam však byl do velké míry považován za trendy jídlo, které si nezaslouží pozornost a je považováno spíš za pokrm pro dámy: “Real men don´t eat quiche.

Francouzský quiche lorraine - lotrinský koláč - Ochutnejte svět

Recept na francouzský quiche lorraine

Univerzální těsto na quiche

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 8 lžic vody
  • půl lžičky soli

Náplň na quiche lorraine

  • 400 g crème fraîche (v různých variantách quiche je možné nahradit smetanou, případně ricottou)
  • 3 vejce + 3 žloutky
  • 150 g slaniny
  • bílý pepř
  • muškátový oříšek

Jak na to

  1. Nejprve si rozehřejte troubu na 200 °C a připravte si těsto.
  2. Do odvážené mouky přisypte špetku soli a poté na kousky rozkrájené máslo. Prsty spojujte obě ingredience, dokud vám nevznikne směs podobná drobence.
  3. Po lžících pak přilévejte vodu, dokud vám nevznikne jednolité těsto. Těsto pak rozválejte na plát.
  4. Kulatou formu na koláč si vymažte máslem nebo vyložte pečicím papírem. Plát těsta pak položte přes formu a odřízněte těsto tak, aby vám přes formu nepřečnívalo.
  5. Poté těsto na několika místech propíchněte vidličkou a zasypte jej například fazolemi. Ty zabrání aby se vám těsto při pečení nenafouklo.
  6. Pečte těsto cca 10 minut, pak jej vytáhněte a nechte vychladnout. Mezitím si můžete začít připravovat náplň.
  7. Slaninu si nakrájejte na kostičky nebo drobné pásky a osmahněte ji na pánvi.
  8. Bokem promíchejte crème fraîche s vejci a se žloutky, dochuťte bílým pepřem a muškátovým oříškem.
  9. Smíchejte se slaninou a vylijte na upečený korpus.
  10. Pečte dalších 25-30 minut na 180 °C.

Další varianty náplní

Špenátový quiche (s lososem)

Francouzský slaný koláč quiche - Ochutnejte svět

Co potřebujete

  • 250 g čerstvého špenátu
  • 4 stroužky česneku
  • 400 g crème fraîche (je možné nahradit smetanou)
  • 3 vejce + 3 žloutky
  • sůl
  • volitelně: kousky uzeného lososa

Jak na to

  1. Rozmíchejte crème fraîche s vajíčky.
  2. Špenát omyjte a poté spařte v horké vodě. Nemusíte jej nechat vařit, po spaření tedy vodu slijte a špenáte nahrubo nasekejte.
  3. Smíchejte s vajíčkovou směsí, podle chuti dosolte a vše vylijte na korpus.
  4. Pokud jste zvolili verzi s lososem, pak si připravte menší kousky, které položíte na špenátovou náplň a lehce je do směsí zatlačíte, aby netrčely a nespálily se.
  5. Pečte podle návodu výše.

Tento quiche je také skvělý s kousky balkánského sýra, který špenát skvěle dochutí (pokud jej použijete, náplň již poté nesolte).

Cuketový quiche s kozím sýrem

Co potřebujete

  • 1 cuketa
  • 200 g kozího sýru
  • 2 stroužky česneku
  • 400 g crème fraîche (je možné nahradit smetanou)
  • 3 vejce + 3 žloutky
  • bylinky (např. čerstvý tymián)

Jak na to

  • Quiche s cuketou je na přípravu velmi jednoduchý. Stačí nastrouhat cuketu na hrubším struhadle a přidat nasekaný česnek.
  • Rozmíchejte crème fraîche s vajíčky a všechny ingredience poté spojte dohromady. Podle chuti dosolte a dochuťte bylinkami.
  • Vylijte na korpus a pečte podle návodu výše.

Cibulový quiche se sýrem a žampiony (s karamelizovanou cibulí)

Cibulový quiche se žampiony - Ochutnejte svět

Co potřebujete

  • 0,5 kg cibule
  • 4-5 větších žampionů (malých až 10)
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 400 g crème fraîche (je možné nahradit smetanou)
  • 3 vejce + 3 žloutky
  • tymián
  • rozmarýn
  • sůl
  • 150 g sýru (například goudy)

Jak na to

  1. Nakrájejte si cibuli na půlměsíčky a osmahněte na trošce oleje.
  2. Poté přisypte třtinový cukr a za občasného míchání na mírném plameni nechte cibuli zkaramelizovat.
  3. Cibuli odložte stranou na talíř. Žampiony nakrájejte na plátky, které poté překrojte napůl. Osmahněte je na troše oleje, dokud nezměknou.
  4. V misce promíchejte crème fraîche s vejci a se žloutky, dochuťte tymiánem, rozmarýnem a solí. Bylinkami nešetřete, krásně doplní cibuli s žampiony!
  5. Do směsi smetany s vejci nasypte zkaramelizovanou cibuli a žampiony. Promíchejte a vylijte na upečený korpus.
  6. Sýr nastrouhejte na hrubém struhadle a bohatě quiche před pečením sýrem posypte.
  7. Pečte podle návodu výše.

TIP: Tento quiche je výborný také doplněný o kousek slaniny, který se osmahne spolu s cibulí.

 

Shrnutí
recipe image
Recept na
Francouzský slaný koláč QUICHE a tipy na náplně
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas
Hodnocení
41star1star1star1stargray Based on 20 Review(s)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *