Slané koláče jsou známé po celém světě – jeden z nejoblíbenějších je zcela jistě francouzský quiche (vyslovuj “kiš”). Jemné máslové těsto můžete naplnit spoustou variací náplní, které budou skvělým lehkým obědem, večeří i pohoštěním na party. Může být servírován teplý i studený.
Jednou z nejznámější variant koláče je quiche lorraine (v překladu lotrinský quiche nebo lotrinský koláč), díky kterému se můžeme vydat do historie. Právě zmíněný region Lotrinsko totiž patřil dříve Německu, a tak quiche má ve své podstatě německý původ. Slovo quiche pak pochází z německého kuchen, což znamená koláč. V průběhu historie se stal quiche populární také mimo Francii – během druhé světové války se stal oblíbeným ve Velké Británii, poté i v USA. Tam však byl do velké míry považován za trendy jídlo, které si nezaslouží pozornost a je považováno spíš za pokrm pro dámy: “Real men don´t eat quiche.”
Recept na francouzský quiche lorraine
Univerzální těsto na quiche
- 250 g hladké mouky
- 125 g másla
- 8 lžic vody
- půl lžičky soli
Náplň na quiche lorraine
- 400 g crème fraîche (v různých variantách quiche je možné nahradit smetanou, případně ricottou)
- 3 vejce + 3 žloutky
- 150 g slaniny
- bílý pepř
- muškátový oříšek
Jak na to
- Nejprve si rozehřejte troubu na 200 °C a připravte si těsto.
- Do odvážené mouky přisypte špetku soli a poté na kousky rozkrájené máslo. Prsty spojujte obě ingredience, dokud vám nevznikne směs podobná drobence.
- Po lžících pak přilévejte vodu, dokud vám nevznikne jednolité těsto. Těsto pak rozválejte na plát.
- Kulatou formu na koláč si vymažte máslem nebo vyložte pečicím papírem. Plát těsta pak položte přes formu a odřízněte těsto tak, aby vám přes formu nepřečnívalo.
- Poté těsto na několika místech propíchněte vidličkou a zasypte jej například fazolemi. Ty zabrání aby se vám těsto při pečení nenafouklo.
- Pečte těsto cca 10 minut, pak jej vytáhněte a nechte vychladnout. Mezitím si můžete začít připravovat náplň.
- Slaninu si nakrájejte na kostičky nebo drobné pásky a osmahněte ji na pánvi.
- Bokem promíchejte crème fraîche s vejci a se žloutky, dochuťte bílým pepřem a muškátovým oříškem.
- Smíchejte se slaninou a vylijte na upečený korpus.
- Pečte dalších 25-30 minut na 180 °C.
Další varianty náplní
Špenátový quiche (s lososem)
Co potřebujete
- 250 g čerstvého špenátu
- 4 stroužky česneku
- 400 g crème fraîche (je možné nahradit smetanou)
- 3 vejce + 3 žloutky
- sůl
- volitelně: kousky uzeného lososa
Jak na to
- Rozmíchejte crème fraîche s vajíčky.
- Špenát omyjte a poté spařte v horké vodě. Nemusíte jej nechat vařit, po spaření tedy vodu slijte a špenáte nahrubo nasekejte.
- Smíchejte s vajíčkovou směsí, podle chuti dosolte a vše vylijte na korpus.
- Pokud jste zvolili verzi s lososem, pak si připravte menší kousky, které položíte na špenátovou náplň a lehce je do směsí zatlačíte, aby netrčely a nespálily se.
- Pečte podle návodu výše.
Tento quiche je také skvělý s kousky balkánského sýra, který špenát skvěle dochutí (pokud jej použijete, náplň již poté nesolte).
Cuketový quiche s kozím sýrem
Co potřebujete
- 1 cuketa
- 200 g kozího sýru
- 2 stroužky česneku
- 400 g crème fraîche (je možné nahradit smetanou)
- 3 vejce + 3 žloutky
- bylinky (např. čerstvý tymián)
Jak na to
- Quiche s cuketou je na přípravu velmi jednoduchý. Stačí nastrouhat cuketu na hrubším struhadle a přidat nasekaný česnek.
- Rozmíchejte crème fraîche s vajíčky a všechny ingredience poté spojte dohromady. Podle chuti dosolte a dochuťte bylinkami.
- Vylijte na korpus a pečte podle návodu výše.
Cibulový quiche se sýrem a žampiony (s karamelizovanou cibulí)
Co potřebujete
- 0,5 kg cibule
- 4-5 větších žampionů (malých až 10)
- 3 lžíce třtinového cukru
- 400 g crème fraîche (je možné nahradit smetanou)
- 3 vejce + 3 žloutky
- tymián
- rozmarýn
- sůl
- 150 g sýru (například goudy)
Jak na to
- Nakrájejte si cibuli na půlměsíčky a osmahněte na trošce oleje.
- Poté přisypte třtinový cukr a za občasného míchání na mírném plameni nechte cibuli zkaramelizovat.
- Cibuli odložte stranou na talíř. Žampiony nakrájejte na plátky, které poté překrojte napůl. Osmahněte je na troše oleje, dokud nezměknou.
- V misce promíchejte crème fraîche s vejci a se žloutky, dochuťte tymiánem, rozmarýnem a solí. Bylinkami nešetřete, krásně doplní cibuli s žampiony!
- Do směsi smetany s vejci nasypte zkaramelizovanou cibuli a žampiony. Promíchejte a vylijte na upečený korpus.
- Sýr nastrouhejte na hrubém struhadle a bohatě quiche před pečením sýrem posypte.
- Pečte podle návodu výše.
TIP: Tento quiche je výborný také doplněný o kousek slaniny, který se osmahne spolu s cibulí.