Další ze série nejoblíbenějších světových street food jídel! Tentokrát zamíříme do německého Berlína, kde currywurst neboli grilovaná klobása s kari kečupem patří mezi nejoblíbenější jídla rychlého občerstvení.
V ulicích Berlína dokonce najdete plaketu, která tvrdí, že v onom domě jej 4. září 1949 poprvé připravila Herta Heuwer. Údajně vyměnila u britských vojáků láhev alkoholu za kečup a kari koření, zkusila vše smíchat a servírovat s klobásou. Časem se její pouliční stánek stal tak populární, že týdně prodala až 10 000 porcí. Dnes je v Německu currywurst tak populární, že má své vlastní muzeum, ročně se jej sní až 800 milionů, má své vlastní písničky i knihy a stal se tak jedním z německých gastrosymbolů. A to i přesto, že jedna z hlavních ingrediencí vůbec není německá.
Klobása neboli německy bratwurst se ugriluje a potom nakrájí na kolečka. Ke klobáse patří také omáčka – často se jednoduše používá kečup, který se zasype kari kořením. Je ale super mít přímo připravenou omáčkou z rajčat a kari, čímž vznikne kvalitní domácí kari kečup. Začala jsem ho připravovat také k jiným grilovaným jídlům, protože je chuťově fakt super! Ale zpátky ke currywurstu. Ještě je třeba říct, že se někdy klobása zasypává také dalšími ingrediencemi, jako je například nasekaná cibulka, a pak se servíruje s hranolkami nebo s chlebovou bulkou.
Recept na německý currywurst
Co potřebujete
- 4 bílé klobásy (typu bratwurst)
- volitelné: brambory na smažení (na hranolky)
Na kari kečup
- 2 hrnky rajčatového pyré (pasírovaných rajčat)
- 1 cibule
- 2 lžíce kari koření
- 2 lžíce sladké papriky
- čtvrt hrnku cukru krystal
- čtvrt hrnku červeného vinného octa
- sůl
Jak na to
- Nakrájejte cibuli na drobné kousky a osmahněte ji na oleji, dokud nezprůhlední.
- Přidejte kari koření a papriku a rychle osmahněte, aby se koření rozvonělo.
- Přidejte rajčatové pyré, cukr i ocet a promíchejte. Nechte cca 20 minut probublávat, aby se chutě spojily a omáčka zhoustla. Podle chuti dosolte.
Servírování
- Ugrilujte klobásu na grilu nebo na grilovací pánvi.
- Nakrájejte klobásu na kolečka, naskládejte na talíř a zacákejte kari kečupem. Jako příloha se nejčastěji volí smažené hranolky.