Bun bo nam bo (ve vietnamském přepisu bún bò nam bộ) je oblíbené vietnamské jídlo, které si u nás postupně získává na stále větší popularitě. Často se označuje jako salát, protože se připravuje z hromady čerstvé zeleniny a bylinek. K těm se přidávají rýžové nudle bún a hovězí maso, takže ve výsledku je bun bo nam bo výživný a přitom lehký pokrm.
Nejprve se ale pojďme podívat na zoubek samotnému jídlu. Za jeho poměrně složitým názvem se neskrývá nic tajemného: bún je vietnamský název pro nudle, bo je název pro hovězí maso, nam bo je vietnamský název pro bývalou francouzskou kolonii Kočinčínu, odkud jídlo pochází. Nachází se na jihu vietnamské země, v současnosti ale můžete ochutnat skvělé bun bo nam bo téměř po celém Vietnamu.
Jeho příprava je velmi jednoduchá, jen potřebujete ty správné ingredience. Níže proto popisuju jednotlivé komponenty tak, aby si při přípravě věděl rady každý 🙂 Je dobré mít na paměti, že každé bun bo nam bo může chutnat trochu jinak, takže se nebojte poměry lehce upravovat!
Co tedy bun bo nam bo obsahuje?
- nudle bún: kulaté rýžové nudle
- hovězí maso: grilované nebo restované maso
- zelenina: nejčastěji ledový salát, mrkev, okurka, mungo klíčky
- bylinky: nejčastěji koriandr, perila (červená i zelená), máta
- omáčka nuoc cham: vietnamská omáčka/zálivka z octa, cukru, rybí omáčka a vody (recept níže)
- další ingredience: pražené drcené arašídy, křupavá smažená šalotka
Recept na bun bo nam bo
Co potřebujete (na 4 porce)
Na maso
- 500 g hovězí kýty nebo roštěné (minutkové maso)
- 2 paličky citronové trávy
- 3 lžíce rybí omáčky
- 4 stroužky česneku
Ostatní ingredience
- 300 g nudlí bún
- 1 malý ledový salát (nebo bohatě stačí polovina většího)
- 2 mrkve
- hrst mungo klíčků
- půl okurky
- bylinky: svazek čerstvého koriandru, červená a zelená perila
- menší miska sušené cibulky (hành khô) – cca 50 g
- menší miska nesolených arašídů – cca 100 g
Na omáčku nuoc cham (na 4 plné menší misky)
- 300 ml vody
- 100 g bílého cukru
- 120 ml jablečného octa nebo limetkové šťávy
- 120 ml rybí omáčky
- 2 stroužky česneku
- 1 malá chilli paprička bird´s eye
Jak na to
- Nakrájejte maso na tenké plátky dlouhé několik centimetrů. Ze stonku citronové stránky odkroje tvrdou část, oloupejte vrchní vrstvu a zbytek nasekejte najemno. Nasekejte si česnek. Přidejte citronovou trávu a česnek k masu, zalijte rybí omáčkou. Promíchejte a nechte marinovat.
- Namočte si nudle do studené vody a nechte je pomalu nasáknout tekutiny po dobu alespoň 30 minut. V hrnci poté přiveďte vodu k varu a dejte do ní namočené nudle. Vařte tři minuty, poté přeceďte a propláchněte studenou vodou, aby se nudle ochladily (zastavíte tak proces vaření a nudle nebudou převařené). Odložte bokem.
- Nakrájejte si ledový salát. Mrkev nakrájejte na julienne – podlouhé tenké pásky, ideální je, pokud máte škrabku na julienne. Na podlouhé tenké plátky nakrájejte také okurku. Bylinky opláchněte a nahrubo nakrájejte.
- Rozehřejte si pánev wok na vyšší teplotu a nasucho opečte arašídy. Cílem je opéct jejich slupku do téměř černé barvy. Pak je v misce nebo v cedníku nějakou dobu míchejte a promačkávejte, aby se slupka rozbila. Pak bude snazší je přebrat a oloupat ze slupek. Arašídy pak dejte do hmoždíře a trochu je nadrťte.
- Na pánvi si rozehřejte trochu oleje na vyšší teplotu, pak vhoďte maso a propečte ze všech stran. Na vysokou teplotu by to mělo trvat jen chvilku.
- Jde se servírovat! Do misky dejte nakrájený salát, na něj porci nudlí.
- Pak naskládejte maso a nakrájenou zeleninu (okurku, mrkev, mungo klíčky). Zasypejte bohatě bylinkami, arašídy a smaženou cibulkou.
- Servírujeme s omáčkou nuoc cham.
Omáčka nuoc cham
- Smíchejte vodu s cukrem a octem (nebo limetkou). Míchejte lžičkou, dokud se cukr nerozpustí, pak přidejte rybí omáčku. Česnek a chilli papričku nasekejte na drobounké plátky a nakonec vmíchejte do tekuté omáčky. Obecně doporučuji ingredience, jako je rybí omáčka, ocet nebo chilli přidávat postupně, aby omáčka nebyla na vaše chutě příliš silná. Přidávat můžete vždycky!
- Ochutnejte a podle potřeby dochuťte.
Tenhle recept je super! Jasny a prehledny instrukce a ten vysledek!!! 🤤🤤🤤
Jsem moc rada, ze se podařil! At chutná ☺️
Jí se studené nebo teplé? Děkuji
Hezký den, nudle, zelenina i bylinky jsou po připravení studené/pokojové teploty, jediné maso je po orestování teplé. A takto můžete vše servírovat 🙂 Petra
Skvěle sepsany recept doplněný fotkami. Právě jsem podle něho salát připravil. Díky! 🙂
Jsem ráda, že se podařilo! Díky za komentář 🙂 Petra
Bún bò Nam Bô je moje oblíbené, jestli chcete zkusit i variantu z pražské Sapy, zajděte do bistra Hải Hà. Ti se sice specializují na bůček, ale tohle jídlo je od nich také super.
https://www.jidlonacestach.cz/bun-bo-nam-bo-aneb-nudle-s-hovezim-masem/