Sušenky s kousky čokolády jsou asi nejznámější americkou sladkostí. Americké mámy pečou cookies na nedělní oslavy i svým dětem do školy, prodávají se v kavárnách jako sladkost ke kafi. 4. prosince se dokonce slaví mezinárodní den cookies. Všichni je znají a všichni je milují. Jak ale slavné americké sušenky vznikly?
Recept na “chocolate chip cookies” údajně vymyslela Ruth Graves Wakefield, spolumajitelka penzionu Toll House Inn, když nakrájela polosladkou čokoládovou tyčinku Nestlé a přidala ji do těsta na sušenky. Brzy se její sušenky staly velmi oblíbené a Ruth tak zařadila recept do kuchařské knihy, kterou tentýž rok vydala. Brzy recept znali po celém Massachusetts. Na to, aby se cookies staly známé po celé Americe a celém světě, bylo potřeba ještě něco. Válka. Během druhé světové války totiž američtí vojáci z Massachusetts dostávali tyto cookies v balíčcích, které jim do zahraničí posílaly jejich rodiny. Díky nim je ochutnali vojáci z dalších oblastí a začala opravdová “chocolate chip cookie” mánie, jež vlastně trvá dodnes.
V současné době balíčky čokoládových čoček Nestlé mají na zadní straně recept na tyto cookies, proto není žádným tajemstvím. (I když je třeba dodat, že i na balíčky v různých oblastech se tisknou různé recepty.) Doufám, že i vy si užijete tuto vanilkovo-čokoládovou sladkou sušenku se sklenicí mléka nebo s kávou. Se základním receptem se dá samozřejmě všemožně experimentovat, přidávat různé ingredience, oříšky, jiné druhy čokolády, ubrat cukru nebo naopak přidat nějaké koření. Vždy ale tvrdím, že začít se má u základu, a pak zapojit svou představivost 🙂
P. S.: Pamatujete si na epizodu ze seriálu Přátelé, kdy Monica chce od Phoebe zásnubním darem recept na cookies její babičky? V seriálu nakonec zjistí, že se jedná o Nestlé Toll House Cookies, ne o originální recept přivezený z Francie. Ano, jsou to právě tyto sušenky a právě tento recept 🙂
Recept na cookies s čokoládou
Co potřebujete (na 55-60 cookies)
- 280 g hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička soli
- 225 g másla
- 170 g cukru krystal
- 170 g hnědého cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 velká vejce
- 340 g čokoládových chipů nebo nahrubo nasekané čokolády
- 1 hrnek nasekaných ořechů
Jak na to
- Smíchejte v misce mouku, jedlou sodu a sůl. V druhé misce rozmixujte máslo s cukrem a vanilkou dokrémova. Po jednom přidávejte vejce a vždy zašlehejte do másla. Postupně přisypávejte mouku a zapracujte ji buď vařečkou nebo mixérem na nejnižší stupeň do těsta. Poté vařečkou zamíchejte do těsta čokoládu a ořechy.
- Připravte si dva plechy vyložené pečicím papírem. Lžičkou nabírejte těsta a vytvářejte hrudky, které shora lehce rozplácněte. Nechte mezi nimi dostatečné rozestupy, sušenky se při pečení lehce roztečou.
- Pečte 9-11 minut dozlatova na 180 °C. Nechte na plechu pár minut cookies odpočinout, než je sundáte (lehce ztuhnou a nerozbijí se). Zatímco jeden plech chládne, na druhém pečete další várku.
- Užijte si je se sklenicí mléka! Pokud budete sušenky skladovat v krabici v chladu a temnu, můžete je bez problémů delší dobu skladovat.