V Japonsku jsou nudle oblíbené podobně jako ve zbytku Asie. V zemi vycházejícího slunce je známá velká trojice nudlí: ramen, soba a udon. Udon nudle (うどん) jsou tlustší bílé nudle vyráběné ze pšeničné mouky a slané vody. Nejrychlejší a nejoblíbenější úpravou těchto nudlí jsou Yaki Udon: smažené nudle s masem (nebo bez) a spoustou zeleniny se skvělou japonskou chutí. Výhodou je, že můžete k těmto nudlím přidat jakýkoli protein a zeleninu, kterou máte zrovna k dispozici. V Japonskou se nejčastěji používá vepřové maso (často vepřový bok, který je tučnější variantou), možné je použít také hovězí nebo kuřecí, nesmíme zapomenout také na krevety nebo chobotnici (případně tyto ingredience zkombinovat).
Yaki Udon je oblíbené jídlo japonských izakaya (neformální japonské gastrohospody) a jiných hospod. Často se jí jako noční svačinky, když vyrazíte do ulic a potřebujete doplnit energii. Původ tohoto jídla se prý může vystopovat do období po druhé světové válce, kdy byl v Japonsku nedostatek jídla. V tomto období použil v nudlové restauraci Darumado jeho kuchař pro přípravu smažených nudlí místo dříve používaného typu právě nudle udon a zjistil, že se k této úpravě skvěle hodí.
Recept na japonské smažené nudle Yaki Udon 焼きうどん
Co potřebujete (2 porce)
- 150 g udon nudle
- zelenina (například 4 listy pekingského zelí, 1 menší mrkev, hrst hub shiitake, 2 šalotky, hrst zelených fazolek)
- sezamový nebo rostlinný olej
- vepřové/hovězí/kuřecí maso
- 1 lžička dashi (instantní rybí vývar)
- 4 lžíce sojové omáčky
- 2 lžičky třtinového cukru
- 1 jarní cibulka
- na ozdobu: katsuobushi (vločky sušeného tuňáka), vločky sušené řasy nori nebo beni-shoga (nakládaný zázvor)
Jak na to
- Nejprve si uvařte udon nudle – sušené nudle, které se dají zakoupit u nás – se vaří přibližně 6 minut v horké vodě. Čerstvé nebo mražené nudle se vaří kratší dobu, cca 3 minuty. Po uvaření zceďte vodu a zalijte studenou vodu, abyste zastavili proces vaření.
- Mezitím si nakrájejte zeleninu na podlouhlé pásky. Stejně si připravte maso. Osmahněte zeleninu na oleji. Poté přidejte maso a nechte ho propéct.
- Zasypejte dashi a třtinovým cukrem, přidejte sojovou omáčku a promíchejte.
- Poté přisypejte uvařené nudle a dobře promíchejte. Nechejte vařit, dokud se ingredience nespojí.
- Přes servírování, posypejte nasekanou jarní cibulkou, vločkami tuňáka a řasy nori. Servírovat můžete také s nakládaným zázvorem.
Vypadá to skvěle.
NEPLECHA NA PLECHU