Řekové jsou známí požitkáři. Žijí svůj život ve společnosti ostatních, s radostí diskutují nad sklenkou dobrého vína za křiku dětí pobíhajících kolem. Určitě také víte, že řecká kuchyně je plná silného aroma a výrazných chutí. Tento recept na dušené vepřové vychází z tradičního řeckého receptu a kombinuje jedny ze základních chutí Středozemí – víno a rajčata. Na dušená masa mají Řekové stovky různých receptů, někteří přidávají k receptů celer nebo mrkev, existuje také velmi podobná verze vepřového “afelia”, což je recept vepřového masa s koriandrovými semínky původem z Kypru.
U tohoto masa je velmi důležitý výběr vína a také trpělivost. Dušené maso potřebuje svůj čas, proto nezapomeňte, že Řekové mají na všechno čas a nechat maso pomalu dusit v troubě několik hodin, to přece není problém!
Recept na řeckou dušenou plec
Co potřebujete:
- 1 kus vepřové plece
- 1 velká cibule
- 4 menší stroužky česneku
- 2 lžičky dijonské hořčice (není nutné)
- 1 hrnky suchého červeného vína
- 1 hrnky pasírovaná rajčata
- sůl, pepř, kajenský pepř, muškátový oříšek, oregano, bobkový list
Jak na to
- Nejprve si připravíme maso. Nakrájíme plecko na několik centimetrů velké kousky, osolíme a opepříme. Pokud chcete mít chuť opravdu výraznou, můžete přidat 2 lžičky dijonské hořčice, ve které maso lehce obalíte.
- Ve větším hrnci rozehřejte olivový olej na vysokou teplotu. Je dobré mít olej rozehřátý opravdu na vysokou teplotu, aby se po přidání masa nezchladil. Maso se musí na vysokou teplotu zatáhnout a zezlátnout. Maso vyjměte z hrnce na talířek.
- Do hrnce v případě potřeby přidejte kapku oleje a vhoďte nakrájenou cibuli. Jakmile začne sklovatět, přidejte česnek a lehce promíchejte. Jakmile se česnek rozvoní, přidejte maso. Promíchejte, zalijte vínem a přiveďte k varu, aby se začalo vypařovat. Poté přidejte pasírovaná rajčata, kajenský pepř, muškátový oříšek, oregano a bobkový list. Vše promíchejte, přiveďte k varu a pak snižte teplotu tak, abyste viděli lehké probublávání.
- Přikryjte pokličkou a duste 90-120 minut, pokud používáte tlakový hrnec, bude stačit cca 30 minut (od chvíle varu). Maso musí být měkké a omáčka dostatečně zahuštěná. Pokud by byla omáčka řídká, sundejte pokličku a nechte na vyšší teplotu vše probublávat. Omáčka za chvilku zhoustne, nezapomeňte ale maso každou chvilku promíchat, aby se nepřipeklo.
Servírovat doporučuji s čerstvým bílým chlebem, který zároveň použijete pro vyčištění talíře 🙂