Řecká DUŠENÁ VEPŘOVÁ PLEC na víně

Řekové jsou známí požitkáři. Žijí svůj život ve společnosti ostatních, s radostí diskutují nad sklenkou dobrého vína za křiku dětí pobíhajících kolem. Určitě také víte, že řecká kuchyně je plná silného aroma a výrazných chutí. Tento recept na dušené vepřové vychází z tradičního řeckého receptu a kombinuje jedny ze základních chutí Středozemí – víno a rajčata. Na dušená masa mají Řekové stovky různých receptů, někteří přidávají k receptů celer nebo mrkev, existuje také velmi podobná verze vepřového “afelia”, což je recept vepřového masa s koriandrovými semínky původem z Kypru.

U tohoto masa je velmi důležitý výběr vína a také trpělivost. Dušené maso potřebuje svůj čas, proto nezapomeňte, že Řekové mají na všechno čas a nechat maso pomalu dusit v troubě několik hodin, to přece není problém!

Řecká dušená vepřová plec na víně - Ochutnejte svět

Recept na řeckou dušenou plec

Co potřebujete:

  • 1 kus vepřové plece
  • 1 velká cibule
  • 4 menší stroužky česneku
  • 2 lžičky dijonské hořčice (není nutné)
  • 1 hrnky suchého červeného vína
  • 1 hrnky pasírovaná rajčata
  • sůl, pepř, kajenský pepř, muškátový oříšek, oregano, bobkový list

Jak na to

  1. Nejprve si připravíme maso. Nakrájíme plecko na několik centimetrů velké kousky, osolíme a opepříme. Pokud chcete mít chuť opravdu výraznou, můžete přidat 2 lžičky dijonské hořčice, ve které maso lehce obalíte.
  2. Ve větším hrnci rozehřejte olivový olej na vysokou teplotu. Je dobré mít olej rozehřátý opravdu na vysokou teplotu, aby se po přidání masa nezchladil. Maso se musí na vysokou teplotu zatáhnout a zezlátnout. Maso vyjměte z hrnce na talířek.
  3. Do hrnce v případě potřeby přidejte kapku oleje a vhoďte nakrájenou cibuli. Jakmile začne sklovatět, přidejte česnek a lehce promíchejte. Jakmile se česnek rozvoní, přidejte maso. Promíchejte, zalijte vínem a přiveďte k varu, aby se začalo vypařovat. Poté přidejte pasírovaná rajčata, kajenský pepř, muškátový oříšek, oregano a bobkový list. Vše promíchejte, přiveďte k varu a pak snižte teplotu tak, abyste viděli lehké probublávání.
  4. Přikryjte pokličkou a duste 90-120 minut, pokud používáte tlakový hrnec, bude stačit cca 30 minut (od chvíle varu). Maso musí být měkké a omáčka dostatečně zahuštěná. Pokud by byla omáčka řídká, sundejte pokličku a nechte na vyšší teplotu vše probublávat. Omáčka za chvilku zhoustne, nezapomeňte ale maso každou chvilku promíchat, aby se nepřipeklo.Řecká dušená vepřová plec na víně - Ochutnejte svět

Servírovat doporučuji s čerstvým bílým chlebem, který zároveň použijete pro vyčištění talíře 🙂

Shrnutí
recipe image
Recept na
Řecká DUŠENÁ VEPŘOVÁ PLEC na víně
Ochutnáno
Příprava ingrediencí
Doba vaření
Celkový čas
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *