Melomakarona v překladu znamená těsto namáčené v medu. Ve zkratce však tyto bochánky nabízí mnohem více, především provoní celý byt směsicí vůní pomerančů, skořice a medu. Původní cukroví mělo název makaronia a bylo díky obsahu medu, který byl ve starém Řecku považován za symbol hojnosti a plodnosti, servírováno jako součást pohřební hostiny. Řecké hospodyňky ale správně poznaly potenciál tohoto voňavého zázraku a nyní se připravuje hlavně na Vánoce.
Vzdáleně můžou melomakaronky připomínat naše perníčky. Řekové ale jako mnohokrát ve své historii měli skvělý nápad – upečené bochníčky začali namáčet v medové lázni, která dodá melomakaronkám vláčnost a intenzivní chuť.
Obohaťte své vánoční menu o tuto delikatesu a představte si, že jste chvíli mezi veselými Řeky u rodinného oběda. Kolem běhají děti, dospělí živě a hlasitě diskutují a do toho voní tento malý vánoční zázrak.
Recept na melomakarona – řecké vánoční perníčky
Co potřebujete
Na těsto:
- 3 hrnku hladké mouky
- 2 lžičky skořice, špetka muškátového oříšku a hřebíčku
- 1 lžičky prášku do pečiva, půl lžičky jedlé sody
- půl lžičky soli
- 50 g másla
- 1 vejce
- půl hrnku cukru krystal
- půl hrnku pomerančové šťávy (nejlepší je čerstvá, nicméně dá se nahradit kvalitním pomerančovým džusem)
- půl hrnku olivového oleje
- 1 lžíce brandy
Sirup:
- 1 hrnek vody
- 1 hrnek cukru krystal
- 1 hrnek medu
- pomerančová kůra
Na posypání
- Nahrubo nasekané ořechy
- Skořice
- Hřebíček
Jak na to
- Zapněte troubu na 180°C.
- V misce si smíchejte mouku, cukr, koření, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
- V druhé misce vyšlehejte máslo s cukrem a s vejcem, postupně přilévejte olej. Nakonec vmíchejte do směsi pomerančovou šťávu a brandy. Směs už je docela tekutá, tak pokud si nechcete zašvihat celou kuchyň, doporučuji šťávu vmíchat vařečkou 🙂
- Nyní můžete přisypat sypké ingredience a pořádně vše promíchat. Velkou část práce zvládnete vařečkou, pak můžete těsto vyklopit na pracovní desku a prohníst jej rukama. Těsto by mělo být lepkavé, ale mělo by držet pohromadě a mělo by být tvarovatelné. Pokud se s těstem pracuje opravdu těžko, přidejte trochu mouky.
- Na plech si dejte pečící papír. Lžičkou oddělujte kousky těsto a v dlaních z něj válejte menší oválky. Ty rozmístěte na plech. Bochánky nabudou v troubě jen velmi málo, proto je můžete skládat celkem blízko jeden vedle druhého.
- Předtím, než je dáte do trouby, je na několika místech propíchejte vidličkou. Sirup se pak lépe dostane i do středu bochánku. Dejte do trouby a pečte cca 20 minut.
- Mezitím si připravte sirup. Jednoduše do většího hrnce nebo široké pánve vlijte vodu, nasypte cukr a přidejte med. Přisypte pomerančovou kůru z cca poloviny pomeranče. Zahřejte a za pravidelného míchání nechte ingredience rozpustit a spojit se. Povařte cca 2 minuty a vypněte plotnu.
- Jakmile budou melomakaronky upečené, nechte je zchládnout, aby se vám s nimi lépe pracovalo.
- Do ještě teplého sirupu nasypte makaronky vypouklou a propíchanou stranou dolů a nechte pár minut nasakovat sirup. Podle některých receptů stačí makaronky nechat v nálevu jen půl minuty, já je nechávám namočené až deset minut, aby pěkně nasákly. Záleží také na velikosti bochánků.
- Melomakaronky vytáhněte ze sirupu a vyskládejte je vedle sebe. Pak je hustě posypte nasekanými ořechy se skořicí. Je dobré ořechy trochu přitlačit, aby zbytečně neodpadávaly. Hotovo!