Škvarky? V salátu? Příznivci zdravého stravování se nejspíš budou ošívat, ale kombinace zeleniny, kyselkavého dresinku a křupavých kousků vysmažených škvarků jednoduše funguje. Chojín (čteme „čochín“) je tradiční salát pocházející z Guatemaly. Kromě škvarků z vepřové kůže (chicharrones) v něm nesmí chybět ředkvičky, rajčata, cibule, pomerančová a limetková šťáva a máta. Často se podává jako příloha k hlavním jídlům (hlavně ke grilovanému masu) nebo jako lehký snack během horkých letních dní.
Guatemalské chicharrones jsou trošku jiné než škvarky, které známe u nás. Zatímco u nás se škvaří čisté sádlo bez masa a kůže, chicharrones jsou dokřupava vyškvařené kousky vepřové kůže. Při smažení „pufují“ a výsledkem je taková lehká vepřová křupka. Podobně se škvarky připravují i v jiných zemích, třeba ve Španělsku, díky tomu se dají koupit i u nás. Nedávno jsem je pod názvem „španělské křupky“ koupila v Bille, zahlédla jsem ji i na kosik.cz. Jinak si je samozřejmě můžete připravit i doma, kůže se nejprve uvaří a poté pár minut dokřupava usmaží v sádle.
Recept na chojín
Co potřebujete
- 12 ředkviček
- 2-3 rajčata
- 1 menší cibule (nebo půlka velké)
- 50 g chicharrones (křupavých škvarků z vepřové kůže)
- půl pomeranče
- půl limetky
- hrst čerstvé máty
- sůl
- pepř
- chilli paprička jalapeño (volitelné)
Jak na to
- Ředkvičky nakrájejte na plátky, poté na drobné pásky.
- Rajčata rozkrojte, vydlábněte vnitřní část se semínky a dále pracujte jen s pevnou částí rajčete se slupkou. Nakrájejte ji na kousky přibližně stejné velikosti jako ředkvičky.
- Cibuli nakrájejte na drobnější kousky.
- Lístky máty nasekejte.
- Pokud máte rádi pikantní jídla, připravte si nadrobno nakrájené jalapeño.
- Všechny tyto ingredience dejte do misky. Vymačkejte na ně pomerančovou a limetkovou šťávu, osolte a opepřete. Promíchejte.
- Chicharrones (škvarky) nakrájejte na menší kousky a vmíchejte je do salátu. Pokud chcete salát servírovat později, připravte si jen ochucenou zeleninu a škvarky do ní zamíchejte až těsně před servírováním. Po zvlhnutí nejsou tak křupavé.
Výtečná kombinace chutí, velmi osvěžující, snadno dostupné suroviny a rychlá příprava. Oceňuji nápad vydloubnutí vnitřní části rajčat, salát tak není rozmoklý a lze si jej nachystat předem.