V jednoduchosti je krása. Své o tom ví také na severu Irska, kde se začaly připravovat bramborákové placky zvané boxty (někdy také stamp, v překladu razítko, podle jejich tvaru). První recepty datují až do 17. století, kdy jídla z brambor začala tvořit jednu z nejdůležitějších součástí irské kuchyně. To také vysvětluje, proč byl pro Irsko natolik zničující hladomor v 19. století způsobený neúrodou brambor. Jakmile se situace zlepšila, také boxty a jiná bramborová jídla se vrátila na irské talíře a zůstala na nich dodnes.
Původně se boxty připravovaly jen z mouky, brambor a mléka. Časem se začaly přidávat ingredience, jako jsou vejce, bylinky nebo česnek – pak se výsledné placky podobají trochu víc našim bramborákům. Jeden větší rozdíl zde ale stále najdeme – boxty se připravuje nejen ze syrových nastrouhaných brambor, ale také z bramborové kaše. Díky tomu má výsledná placka velmi jemnou konzistenci a podobá se spíš slané bramborové palačince. Objevila jsem také recepty, ve kterých se bramborové těsto místo smažení peklo v pekáčku.
Co vás možná překvapí, je to, že se boxty tradičně servírovaly nasladko s jablečnou omáčkou, cukrem a zakysanou smetanou. Slaná varianta se ale brzy stala stejně oblíbenou. Nejčastěji se naslano připravují boxty se zakysanou smetanou a nasekanou jarní cibulkou nebo pažitkou. Vyzkoušela jsem i nahradit smetanu řeckým bílým jogurtem a bylo to super! Ke slané variantě se může přidat také opečená slanina nebo trochu čedaru.
A na závěr jedna perlička. Existuje stará irská říkanka, která vypráví o tom, proč je dobré umět boxty 🙂
“Boxty on the griddle,
Boxty in the pan,
If you can’t make boxty,
You’ll never get a man.
Boxty on the griddle,
Boxty in the pan,
The wee one in the middle,
That’s the one for Mary Anne.”
(volný překlad: Boxty na plotně, boxty na pánvi, pokud neumíš připravit boxty, nikdy nedostaneš muže. Boxty na plotně, boxty na pánvi, ten malý uprostřed, to je ten pro Mary Anne.)
Recept na irské bramboráky boxty
Co potřebujete
- 1 hrnek strouhaných brambor
- 1 hrnek bramborové kaše
- 1 hrnek hladké mouky
- půl hrnku plnotučného mléka
- 2 vejce
- 2 lžičky jedlé sody
- 2 lžičky soli
- 1 lžička mletého pepře
- olej na smažení
Jak na to
- V misce rozkvedlejte vejce s mlékem. Přisypejte všechny suché ingredience (mouku, sodu, sůl a pepř) a dobře promíchejte, aby v těstě nebyly žádné hrudky. Nakonec přidejte nahrubo nastrouhané brambory a bramborovou kaši. Kaši je ideální mít již vychladlou z jiného dne, případně můžete brambory uvařit a rozmačkat přímo před přípravou bramboráku. Je ale důležité nechat kaši před přimícháním do těsta vychladnout.
- Na nepřilnavé pánvi rozehřejte několik lžic oleje na smažení. Lžičkou vytvářejte přibližně půlcentimetrové palačinky a nechte je opékat, dokud nebudou zespodu dozlatova opečené. Většinou je čas je obrátit ve chvíli, kdy se v těstě začnou objevovat malé bublinky. Budou potřebovat smažit asi 5 minut z každé strany.
- Před servírování ozdobte zvolenou oblohou, na obrázku níže najdete zakysanou smetanou a nasekanou jarní cibulku.
Bramboráky miluju, moc děkuji za tip na zítřejší oběd, hezky s čínou 😀 🙂
Pěkně mezinárodně 😀 ať se podaří!