Biryani (někdy se píše také jako biriyani nebo biriani) je tradiční indická rýže s výrazným voňavým kořením a masem. Je to původní muslimský pokrm s nejistým původem, někteří historici vypráví o původu čistě indickém, jiní zastávají názor, že pokrm pochází z Persie a do Indie byl přivezen. Oblíbený je především na jihu Indie, v různých verzích ale existuje po celé jižní a střední Asii.
Jak jste již určitě pochopili, je těžké najít jen jeden původní recept na tuto indickou rýži. V různých oblastech se připravuje z různých druhů masa, nejčastěji z kuřecího a telecího, dochucuje se různými druhy koření, mezi nimiž nejčastěji najdete skořici, hřebíček, kardamom, bobkový list nebo koriandr. Do typicky žluté barvy se barví v Indii kurkumou, na území bývalé Persie (tedy na blízkém východě) spíš šafránem. Někdy se přidávají také rozinky nebo různé ořechy. Rozhodně se nenechte vystrašit množstvím ingrediencí, které potřebujete – většina z nich je koření a ty ostatní často míváte běžně doma v lednici.
Rozdíly najdete také v přípravě – některé recepty vám umožňují připravit perfektní biryani z jednoho hrnce na sporáku, jiné vyžadují přípravu ingrediencí zvlášť a dokončení v troubě.
Muslimské biryani je součástí tradičních oslav a muslimských svátků, jako jsou svatby nebo rodinné oslavy.
Recept na indickou rýži biryani
Co potřebujete
- 2 hrnky basmati rýže
- 500 g kuřecího masa
- 2 cm čerstvého zázvoru
- 5 stroužků česneku
- 1 zelená chilli paprička (volitelné)
- 2 cibule
- 2 rajčata
- půl hrnku bílého jogurtu
- 4 celé hřebíčky
- 2 lístky bobkového listu
- 1 badyán
- 1 celá skořice
- 1 lžička mletého chilli
- 1 lžička mletého kardamomu
- 1 lžička kurkumy
- hrst čerstvé máty
- sůl
Marináda na kuře
- 1 lžička citronové šťávy
- 1 lžička kurkumy
- půl lžičky chilli
- sůl
Jak na to
- Naložte kuřecí maso do citronové šťávy, kurkumy, chilli a soli. Nechte marinovat.
- V mixéru rozmixujte zázvor a česnek na pastu. Je možné také zázvor nastrouhat a česnek propasírovat a poté vidličkou promíchat. Pokud máte čerstvou zelenou chilli papričku, rozmixujte ji s česnekem a zázvorem.
- Rozehřejte trochu oleje nebo ghí a poté vhoďte hřebíčky, skořici, bobkový list, badyán a kardamom. Opékejte asi 30 vteřin.
- Vhoďte cibuli. Opečte, dokud nebude průsvitná, poté přidejte pastu z česneku a zázvoru.
- Přidejte nasekanou mátu a rajčata. Přisypejte je ke směsi, vše promíchejte a nechte vařit, dokud rajčata nezměknou.
- Poté přidejte marinované kuře a jogurt. Promíchejte a nechte chvíli opékat za občasného míchání, aby se maso zatáhlo.
- Poté přidejte 4 hrnky vody a sůl, jakmile začne vřít, přidáte rýži a zamícháte.
- Poté přiklopte pokličkou a vařte 10-15 minut, dokud se voda nevypaří.
- Lehce vidličkou promíchejte a načechrejte. Můžete servírovat!
2 thoughts on “BIRYANI: Indická rýže s kuřecím masem”